top of page
Фото автораDmytro Levus

«Розподіл росії», тенденції. 14 квітня 2023 року

1. Щодо фальшивої конференції з «деколонізації росії»


Фейковий фішинговий сайт створений фсб чи центром «Е», на який мають клювати простодушні борці за свободу корінних народів, пригнічених московією.

Наприкінці березня 2023 року в тематичних чатах та інтернет-спільнотах (в основному національно-визвольної спрямованості) почали поширюватися посилання із запрошенням на конференцію «Деколонізація Російської Федерації: нові виклики та перспективи». Англомовні листи із запрошеннями на цей захід також прийшли кільком українським політикам. Анонс конференції розміщено на сайті під назвою International Russian Council («Міжнародна російська рада» https://i-russian.org ). Заявлено, що захід має відбутися на початку травня в Туреччині, але місто і конкретний майданчик не називаються.


Аналіз, здійснений активістами національних рухів рф, доводить, що даний захід є фальшивкою та його взагалі не може бути. З високим ступенем ймовірності, метою цього запрошення є отримання особистих даних осіб, які вирішать взяти участь у «конференції». Слід зазначити, що псевдоорганізатори провели достатньо серйозну підготовку. Створено спеціальний сайт «конференції», який виглядає як сайт реальної некомерцінйої організації (доступний 8 мовами, у тому числі українською, якою сайт відкривається автоматично при заході з України), розміщено фото експертів «ради», зімітовано звітність по проєктах та активність у публікаціях до липня 2021. Також подано інформацію про декілька круглих столів з етнічної проблематики в рф протягом усього періоду. Скидається на те, що головним напрямком діяльності організації мало б бути дослідження проблем корінних народів, національних меншин рф, боротьба за їх права. У дійсності ж, усі згадки організації з такою назвою в результатах пошуку Google відносяться до березня та квітня 2023 року. Жодних слідів присутності цього об'єднання у 2020, 2021 та 2022 роках в інтернеті немає. Єдиний виняток – публікації самої "Ради", розміщені на його ж сайті: деякі з них датовані минулими роками. Проста перевірка за допомогою сервісу Whois, що надає інформацію про доменні імена, тобто адреси сайтів, показує, що це фікція: сайт «Ради» був зареєстрований 13 березня 2023 року. Найбільший інтернет-архів Wayback Machine підтверджує, що доменне ім'я i-russian.org порожніло аж до цього дня. Таким чином, сайт «Міжнародної Російської ради» був створений і вперше заповнений близько місяця тому, а дати деяких публікацій були змінені штучно. Насправді ж тексти, формально датовані 2021 та 2022 роками, були завантажені у березні 2023 року. Розділ «Рада директорів» на сайті «Рада» включає фотографії та імена 11 осіб. Автори блогу «Азіати Росії», які звернули увагу на конференцію, що рекламується, стверджують, що нікого з цих людей не існує в реальності – їх імена вигадані, а портрети згенеровані штучним інтелектом. Зображення, створені нейромережею, часто впізнають за так званими «артефактами» — дрібними деталями, які виглядають нереалістичними. Перевірку здійснили журналісти сайту «Ідель Реалії». Достовірність фотографій перевірялася за допомогою інструменту GAN Detector, розробленого каліфорнійською IT-компанією Mayachitra. Сервіс, націлений на розпізнавання зображень, створених штучним інтелектом, підтвердив побоювання активістів – оцінки портретів із сайту організації ранжувалися від «Можливо, згенеровано нейромережею» до «Швидше за все, згенеровано нейромережею».


Є ще низка моментів, які вказаують на те, що сайт є фальшивкою. Скоріше за все, авторами фальшивки є Центр «Е» (Центр «Э», російською), МВС рф, завданням якого є «боротьба з екстремізмом». Менш ймовірно, але також можливо, що цей сайт фальшивої, фішингової організації, створений ФСБ.


Один зі згенерованих нейромережею «експертів» з питань корінних народів рф

Це означає, що спецслужби рф усерйоз стурбовані можливістю зростання активності національно-визвольних рухів народів росії, їхнім можливим звʼязком з Україною. При цьому росіяни застосовують наступальну методику, працюють активно з метою отримання інформації щодо потенційно небезпечних для рф діячів з національно-визвольних рухів рф та України, можливо інших країн. Доволі затратний сайт свідчить про готовність і далі працювати за складними схемами із застосуванням технічних засобів.


2. Північний Кавказ. Інгушетія.


Знищенні у інгуському Зязіков-Юрті московитські поліцаї

6 квітня 2023 року у селі Зязіков-Юрт у Інгушетії стався бій російських силовиків з особами, які раніше (у ніч з 27 на 28 березня) здійснили обстріл поліцейського посту між Інгушетією та Північною Осетією, коли було поранено двох поліцейських. Після цього російські силовики ввели режим контртерористичної операції. Далі, 3 квітня та ж група здійснила напад на поліцейських біля інгуського міста Малгобек, через що був поранений поліцейський. Внаслідок бою 6 квітня біля Зязіков-Юрту було вбито троє російських поліцейських та поранено вісьмох. Хоча офіційних повідомлень від російської влади щодо цих втрат не було. Такі втрати російських силовиків та те, що група, яка здійснює напади на поліцейських, може тривалий час діяти у регіоні, із суворим поліцейським режимом та введеним безпосередньо для припинення їх діяльності режимом КТО, свідчить про неабиякий рівень підготовки та мотивації зазначених бойовиків, можливо, підтримки населення. З огляду на розвиток подій, можна припустити, що дане угруповання дійсно є якоюсь з груп опору російській владі, а не фальш-боївкою, створеною безпосередньо силовиками для імітації партизанського руху, з яким нібито необхідно боротися. Такі дії є традицією російських силовиків на Північному Кавказі. Силовики рф знищують подібні групи та створюють у такий спосіб уявлення про необхідність підтримки силових органів, їх жорстких дій. Після ж початку так званої «СВО» у такий спосіб поліція Північного Кавказу так демонструє необхідність свого перебування вдома для, нібито, збереження порядку у регіонах, у реальності ж це спосіб відсидітися вдома аби не потрапити на жорстку та вкрай небезпечну війну в Україні. Однак, якщо реальні боєзіткнення повторюватимуться, то можна буде говорити про тенденцію і дійсно відродження озброєного підпілля на Північному Кавказі.


3. Ідель-Урал і «СВО». Мордовія. Башкортостан


Продовження та розширення мобілізації у країні-агресорі, у якій значне навантаження Кремль покладає на «національні регіони», викликає обурення у національно-визвольних рухах. Його представниками було зроблено низку відповідних звернень із закликом не брати участь у війні, уникати мобілізації, яку проводить Москва, яка руками не росіян воює проти України. Незважаючи на те, що вплив на формування настроїв безпосередньо у регіонах у лідерів визвольних рухів є достатньо обмеженим, оскільки рф навʼязала ідеологію «руского міра» практично всьому населенню країни і системні групові опозиційні погляди наразі практично відсутні, у випадку з мобілізацією такі заклики можуть мати певне значення. Мобілізація не є надто популярною у рф загалом, а ситуація з масовим призовом саме не росіян та їх загибель на війні в Україні вже є надто помітною.


Інязор ерзянського народу закликає ерзян не йти воювати за москву та зберегти життя для майбутньої незалежної Ерзянь Мастор

Найбільш конкретно та жорстко щодо мобілізації висловився Інязор народу ерзя Боляєнь Сиресь, офіс якого працює в Україні. У спеціальному відеозверненні ерзянською мовою з російськими титрами, опублікованому 13 квітня на Ютуб-каналі Ліги вільних націй «Яким буде твій перший бій» він говорить про те, що останні пʼятсот років ерзянської історії свідчать, що не можна вірити Москві, оскільки вона завжди обмане. Він говорить про те, що війну проти України Москва веде, оскільки в такий спосіб хоче зберегти рф від розпаду як СРСР. Він звертається до потенційного мобілізанта, закликаючи не йти на війну, оскільки його там вбʼють, при чому сам Інязор пояснює, що українці праві, оскільки вони не хочуть жити під владою Москви та захищають себе і свій дім. Він посилається і на свій досвід озброєного захисту України, оскільки вона стала його домом. З огляду на те, що рф руйнується, ерзянам треба думати про майбутнє і не шукати нового господаря, а розбудовувати свою незалежну державу. І треба зберегти себе для побудови своєї держави, держави для людини.


Руслан Габбасов попереджає, що у незалежному Башкортостані не буде місця найманцям «сво»

Водночас, крім мобілізації продовжується комплектування «добровольчих батальйонів» у регіонах. У Башкортостані це стало частиною місцевої політики керівників регіону, які у такий спосіб демонструють лояльність кремлю, каналізують потенційні протестні настрої (деякі з активістів, які мали загрозу кримінального переслідування, вимушені були вступити у ці батальйони) та відволікає населення від наявних проблем. Лідер Комітету Башкирського національного руху за кордоном Руслан Габбасов, який вимушений був емігрувати до Литви, надав свою вкрай негативну оцінку цим подіям та попередив учасників промосковських добровольчих батальйонів про наслідки участі у війні після того як Башкортостан стане незалежним: «у цьому шабаші, який влаштувала влада республіки, спробуємо знайти і невеликі плюси. По-перше, виявляються найвідмороженіші, з ураженим рашизмом (визначення дивіться в інтернеті) мозком люди, які готові вбивати та вмирати за цю злочинну владу. Імена їх є. По-друге, в такий спосіб іде самоочищення серед чоловічого населення республіки. Якась частина загине, якась частина залишиться інвалідами. Якась частина повернеться і буде віддана під суд. Як заявляв Комітет Башкирського національного руху, військовослужбовці добровільних загонів не підлягають амністії. Також, ті, хто залишиться живим, здорові та інваліди, будуть позбавлені всіх пільг та пенсій як добровільні учасники загарбницької війни». Зрозуміло, що наразі ця заява не має достатньої ваги, але з огляду на перебіг війни, її затягування, вона також певним чином впливає на формування антивоєнних настроїв у Башкортостані саме серед башкирів.

18 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page