top of page
Фото автораUnited Ukraine

Продовження зернової угоди не влаштовує лише росію – Ігор Петренко


Україна працює над тим, щоб в питанні реалізації кожного пункту запропонованого Президентом Зеленським мирного плану визначилась країна, що стане драйвером реалізації відповідної ініціативи. Про це в ефірі телеканалу «Рада» повідомив доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру «Об’єднана Україна» Ігор Петренко.


«ООН активно підтримує цю ініціативу, оскільки це питання життя мільйонів людей у країнах Африки та Азії, яким загрожує голод. У той же час рф зацікавлена у загальній дестабілізації в цих країнах, у збільшенні потоків мігрантів до Європи. Але у росії немає жодних потужних аргументів для того, щоб зернова ініціатива була скасована, єдине, що вони можуть зробити – максимально протидіяти в частині її розширення. Є величезний перелік та обсяги продукції, які можна було б постачати з України морським шляхом», – зазначив політолог.


Експерт підкреслив, що позиція Президента Зеленського стосовно української мирної ініціативи полягає у тому, щоб по кожному пункту був свій лідер – країна, що виступатиме драйвером, формуючи певні коаліції та відповідатиме за ефективність і загальний успіх напряму.


«Перемовини вже ведуться і вже є певні країни, які зголосилися на те, щоб цим займатись. В питані продовольчої безпеки очевидне лідерство Туреччини і навряд вона поступиться комусь своєю першістю в цьому питанні. В питанні ядерної безпеки можна було б спробувати домовитись з Китаєм. Однак важко порівнювати українську формулу миру та мирні ініціативи Китаю. Те, що запропонував Китай – це не про Україну, це про Китай і його відносини із США», – зауважив Ігор Петренко.

9 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page