top of page
Фото автораAnton Kuchuhidze

Огляд міжнародної преси за 4 – 15 вересня 2023 року

Багато міжнародних видань традиційно писали саме про потребу членства України в ЄC, про її майбутню перемогу на полі бою та про додаткову і постійну підтримку західних партнерів нашої держави.


Цікавий матеріал опублікував The Washington Post, в якому американський офіцер ділиться поглядами і передбаченнями стосовно успіхів контрнаступу України. Офіцер вражений професіоналізмом і завзяттям української армії, з огляду на обмеження підготовки та обладнання, яке їм надав Захід. Однак він був і залишається оптимістичним щодо перспектив наступальних операцій наступного року, коли більшість маневрової техніки прибуде з НАТО в Україну.


На його думку, ніхто б не досяг кращих результатів без панування в повітрі та далекобійних артилерійських систем. Тож, прогрес, який продемонстрували українці, на сьогодні є надзвичайним. «Якщо адміністрація Байдена зацікавлена у припиненні цієї війни, – сказав він – тоді вона надасть зброю великої дальності (армійську тактичну ракетну систему, протикорабельні ракети Harpoon, безпілотники Reaper, F-16), більше броньованих M113, транспортери, бойові машини Bradley і танки Abrams». Отож, партнери усвідомлюють, що для повної перемоги України потрібно додаткове озброєння.


В іншій редакторській статті The Washington Post автори стверджують, що Україна заслуговує на членство в ЄС, але ще має попрацювати над цим. Проте критично важливо, щоб ЄС і особливо його найпотужніші члени, Німеччина та Франція, поставили членство України за мету. Але найважливіший гравець у просуванні цієї мети – це сама Україна.


Окрім того, важливою подією був візит держсекретаря Блінкена до Києва, який засвідчив довгострокову підтримку Вашингтоном боротьби України з вигнання російських загарбників і пообіцяв понад 1 мільярд доларів додаткової допомоги Україні. The Wall Streat Jornal зазначає, що візит Блінкена – найгучніша поїздка американського офіційного представника після президента Байдена. Однозначно, цей візит був спрямований на те, щоб підтримати Київ і західних союзників, а також надіслати меседж кремлю про те, що Вашингтон не має наміру відступати.


Окрім Блінкена, Київ відвідала міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок. Reuters пише, що під час візиту до Києва в понеділок міністр заявила, що місце України – в Європейському Союзі, та пообіцяла додаткову фінансову підтримку.


Огляд міжнародної преси свідчить, що міжнародна підтримка України тільки зростає, членство України в європейських інститутах так само, як і перемога на полі болі – не за горами. Солідарність ЄС з Україною та її народом залишається непохитною. На кону не тільки майбутнє українського народу, але й майбутнє всього європейського континенту. Щиро вдячний західним партнерам за стійку і послідовну підтримку нашої держави.




Критично важливо, щоб ЄС і особливо його найпотужніші члени – Німеччина та Франція – визначили за мету майбутнє членство України в ЄС. Не менш важливо, що жоден член не буде більш важливим у просуванні цієї мети, ніж сама Україна.


Насамперед це означає, що президент Володимир Зеленський має продемонструвати, що він більше, ніж лідер воєнного часу, який надихає завдяки своєму дару проникливого внутрішнього та міжнародного обміну повідомленнями. Йому також доведеться довести (українцям і світу), що він має управлінські здібності та рішучість запроваджувати незалежні, довговічні системи та державні інституції, які заслуговують на довіру.




Жорсткий опір України російській агресії і відчутна відповідь інших європейських країн є свідченням того, що історик Майкл Кіммадж називає «силою національної приналежності». Ця сила, яка стала яскравою і благородною завдяки наполегливій самообороні України, й далі існує і навіть посилюється. І нею надихаються інші нації, захоплюючись тим, що вони спостерігають в Україні.


Агресія президента росії володимира путіна є утвердженням імперського права на володіння Україною як сатрапією. Яскрава відмова України від заявленого росією права знищити суверенітет України змусила світ побачити цю війну як війну росії проти ідеї нації.


«Так само як Європа змінила Україну з 1991 року, відвернувши її від радянського минулого, так і Україна сформує Європу. Природа її післявоєнної нації змінить уявлення про Європу», – говорить Кіммадж.




Наступного року Київ може досягти ще більших здобутків, всупереч припущенням деяких американських чиновників, що саме у 2023 році вирішується перемога або поразка просування український військ. «Ми створили цю сталеву гору для контрнаступу. Ми не можемо зробити це знову, – сказав Wall Street Journal один колишній чиновник США.


Але чи правда це? Захід нарощує виробництво боєприпасів: армія США очікує, що випуск 155-мм артилерійських снарядів зросте з 24 тис. на місяць цього року до щонайменше 80 тис. на місяць наступного року. На той час в українців також мають бути танки «М-1 Abrams» і винищувачі «F-16». До того ж українські війська, які беруть участь у цьому контрнаступі й виживуть, будуть досвідченішими та вмілішими у наступальних операціях.





Державний секретар США Ентоні Блінкен засвідчив довгострокову підтримку Вашингтона України у її боротьбі з вигнання російських загарбників. Він прибув до Києва, щоб заспокоїти лідерів країни, які ведуть повільний і важкий контрнаступ проти сил противника, що закріпилися.


Візит Блінкена, який відбувся на самому високому рівні відтоді, як у лютому Україну відвідав президент Байден, був спрямований на те, щоб підтримати Київ і західних союзників та надіслати повідомлення кремлю про те, що Вашингтон не має наміру відступати.


Блінкен скористався неоголошеним візитом, щоб пообіцяти понад 1 мільярд доларів додаткової допомоги Україні. Фінансовий пакет включає кошти на обладнання для розмінування перешкод, які заважають прогресу України, а також 203 мільйони доларів на викорінення хабарництва в українських установах.




«Данія надасть Україні пакет військової допомоги на суму 5,8 млрд датських крон (833 млн доларів США), включно з танками, бойовими машинами піхоти, снарядами для танків та зенітними установками», – йдеться у повідомленні Міністерства оборони, опублікованому у вівторок.


Як повідомили у Міністерстві, ця сума розподілена на три частини: 4,3 мільярда – цього року, 1,4 мільярда – у 2024 році та 52 мільйони – у 2025 році.


«Після більш ніж півтора року війни ми майже вичерпали наші оборонні запаси. Тому зараз розглядаємо більш цілеспрямовані спільні закупівлі та міжнародну співпрацю, адаптовану до нагальних потреб України», – заявив міністр закордонних справ Ларс Льокке Расмуссен.




Під час візиту до Києва в понеділок міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що місце України – в Європейському Союзі, і закликала Україну робити більше зусиль для боротьби з корупцією.


Під час свого четвертого візиту в Україну з моменту вторгнення росії понад 18 місяців тому вона сказала, що Німеччина надасть додаткові 20 мільйонів євро (21,44 мільйона доларів США) гуманітарної допомоги. Тож, сума, надана Берліном цього року, досягне 380 мільйонів євро.

9 переглядів0 коментарів

コメント


bottom of page