top of page
Фото автораUnited Ukraine

Подолати «яму доходів» під час війни можна лише через модель циркуляційної економіки – Олексій Кущ


Запобігти кризовим явищам в економіці може соціальна допомога незахищеним та стимулювання платоспроможного попиту. Про це в коментарі для kp.ua повідомив експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна”, фінансовий аналітик Олексій Кущ.


"Необхідні щоквартальні соціальні виплати, а допомагати треба найбільш незахищеним: пенсіонерам, які отримують середню пенсію та нижче, студентам, сім'ям з дітьми, батькам-одинакам, інвалідам, – вважає Кущ. – Ці гроші не осядуть під матрацами, а практично одразу підуть в економіку, оскільки виплати отримають ті люди, чия схильність до споживання наближається до одиниці. Тобто одна додаткова гривня доходів практично дорівнює новій гривні витрат", – зазначив експерт.


Таким чином, вважає Олексій Кущ, через модель циркуляційної економіки ці гроші отримає малий та середній бізнес, мікропідприємництво тощо. Так можна буде пригальмувати інфляційне знецінення доходів населення та частково зберегти платоспроможний попит.


Так, такі виплати викличуть нову хвилю інфляції, але під час воєнного стану ризик інфляції й так зашкалює. На думку аналітика, під час кризи економіка приречена на гру «перетягування канату» з інфляцією, допоки не зникне сам чинник війни. Але у будь-якому разі саме платоспроможний попит є ключовим моментом для подолання кризи.​


Джерело: "kp.ua"

8 переглядів0 коментарів

Comentarios


bottom of page