top of page
Фото автораAnton Kuchuhidze

ОГЛЯД МІЖНАРОДНОЇ ПРЕСИ 21-25 ЛИСТОПАДА 2022

Автор – Кучухідзе Антон

Тенденції, які показує огляд міжнародної преси, є позитивними для України.

По-перше, зростає військово-технічна допомога для України і цього тижня з’явилась дуже принципова інформація на фоні всіх місяців війни, що Франція розпочала передавати важке озброєння для України. Вони довго тягнули з цим рішенням, але все ж таки стали на шлях зміни своєї позиції, щоб врятувати свій лідерський образ в Європі. Однозначно, що це на руку нашій державі. Чим більше зброї - тим краще.


Друга тенденція, яку можна відзначити, це те, що засоби масової інформації багато пишуть про абсолютно різну підтримку України, в тому числі Bloomberg поділився даними про те, що є попередні домовленості між Україною та Міжнародним Валютним Фондом про значні транші, які допоможуть стабілізувати економіку нашої держави в наступному році. Також є інформація, що за даними МВФ в наступному році економіка України має потенціал до стабілізації - зростання ВВП може сягнути 1%.


Цікавий матеріал вийшов з паном Джонсоном і його згадками про те, як держави Європейського Союзу зустріли початок повномасштабного вторгнення рашистів в Україну. Колишній прем’єр-міністр чітко зазначив про те, що Франція відкидала ідею того, що рашисти взагалі підуть шляхом широкомасштабного вторгнення проти України, і при цьому він додав, що німецька сторона була схильною вважати, що у рашистів буде швидка перемога. Дуже важливо чути від такого авторитетного політика слова про те, як різні лідери в світі ставились до війни, яку розв'язала рф. Разом з цим пан Джонсон відзначив роль особистості в історії, безпосередньо роль Президента Зеленського. Він зазначив, що якби на його місці була інша людина, то історія могла б скластись абсолютно інакше. Він називає Президента Зеленського хоробрим чоловіком і це якраз показник тієї довіри, яка була сформована між двома державами до початку війни і особливо в період, коли війна розпочалась.


Також до вашої уваги нижче представлені матеріали, які показують, що на Заході захоплюються українською армією, її вмінням тактичного і стратегічного мислення. Слід додати, що не оминула увагою преса і резолюцію Європарламенту щодо визнання рашистської федерації державою, що фінансує тероризм. Відповідні наслідки теж були розкриті у західних медіа. Головне завдання політичного рішення Європейського Парламенту полягає в тому, щоб спонукати держави ЄС створити юридичні механізми для визначення росії саме терористичною державою, для подальшої економічної, політичної та дипломатичної ізоляції.


У цілому, весь порядок денний достатньо позитивний для нашої держави, для іміджу України, для іміджу політичного керівництва держави. Тому подібні позитивні матеріали будуть лише посилювати довіру між колективним Заходом та Україною, між політичним керівництвом України і лідерами держав колективного Заходу. Для інтересів нашої держави дуже добре, що на Заході формується позитивне медіа-поле про Україну.



Франція, яку з моменту вторгнення росії в Україну 24 лютого постійно критикують за відсутність військової підтримки, прагне покращити свій імідж стосовно поставок зброї. У неділю, 20 листопада, міністр збройних сил Себастьян Лекорню оголосив про поставку двох реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) військам у Києві та підтвердив, що в Україну відправлять дві батареї систем ППО Crotale NG. «Ми також розглядаємо запит України на радари, які мають вирішальне значення для виявлення [російських] ударів в подальшому», — додав він в інтерв’ю, опублікованому Le Journal du Dimanche.


Окрім цих додаткових поставок міністр збройних сил сказав Le Journal du Dimanche, що Франція інвестує близько 550 мільйонів євро в Європейський фонд миру (EPF) - фінансовий інструмент, створений у березні 2021 року для підтримки військових операцій за рішенням Європейського Союзу. З 24 лютого ЄС-27 влили в цей фонд 3,1 мільярда євро, дозволивши європейським країнам отримувати відшкодування за частину поставок зброї в Україну. «Ми є одними з найбільших інвесторів. [...] Тож ми також платимо за те, що дають інші», — сказав пан Лекорню. Оскільки EPF є європейським фінансовим інструментом, то кожна країна сплачує в нього відсоток від свого валового внутрішнього продукту, відповідно Німеччина вносить найбільше коштів.




Збройні сили України активізували зусилля з відновлення контролю над частиною півдня країни, спробувавши у вівторок завдати удару по Севастополю та заявивши, що розпочинають операцію з витіснення російських військ зі стратегічного півострова на узбережжі Чорного моря.


Українські війська також розпочали наступ на Кінбурнську косу - смугу землі, що вдається в море на південь від Миколаєва, яка місяцями була окупована російськими військами, перекриваючи доступ до портового міста.


Кінбурнський півострів є стратегічним призом для України. Ділянка землі лежить на ключовому морському перетині, що веде до портових міст Миколаєва та Херсона, в гирлі двох великих річок, Південного Бугу та Дніпра.


За словами військових аналітиків, повернення Кінбурнської коси забезпечить ключові військові переваги для України, дозволяючи її силам розв’язати військові дії вздовж узбережжя Чорного моря, оскільки вона прагне витіснити війська Кремля з цього району.



Міністерство оборони Великої Британії оголосило, що вперше з початку війни надішле в Україну гелікоптери.


Міністр оборони Бен Уоллес заявив, що це буде перший випадок, коли пілотований літак буде відправлено в охоплену війною країну з моменту вторгнення росії.


Як повідомляє ВВС, буде надано три колишні вертольоти Sea King. Перший з яких вже прибув в Україну.


Пан Уоллес, який оголосив про це в Осло, де він зустрічається з союзниками для обговорення поточної військової підтримки Києва, додав, що Великобританія також надішле додатково 10 000 артилерійських снарядів.



Франція заперечувала можливість вторгнення росії в Україну, тоді як Німеччина схилялась до сценарію швидкої перемоги президента путіна, стверджував Борис Джонсон.


Колишній прем’єр-міністр звинуватив великі держави ЄС у тому, що вони спочатку прийняли «катастрофічний» підхід до агресії росії.


Але, змінивши свій початковий підхід, «ЄС блискуче впорався» у питанні протистояння росії, сказав Джонсон. «Те, що сталося полягає в тому, що всі — німці, французи, італійці, усі, Джо Байден — побачили, що вибору просто немає. Тому що неможливо було домовитися з цим типом. Це ключовий момент", - сказав він. «Я віддаю належне тому, яким чином повів себе ЄС. Вони об’єдналися. Санкції були жорсткі».


Він сказав, що членство в ЄС «було б добре для України», і що «якщо Україна обирає бути членом ЄС - вони повинні підтримати це».


Джонсон назвав «абсолютно неймовірними» зусилля президента Зеленського в зміцненні Європейської рішучості. «Він дуже сміливий чоловік», — сказав Джонсон. «Я думаю, що історія цього конфлікту була б зовсім, зовсім іншою, якби його там не було».



Європейський Парламент закликає ЄС та його країни-члени «запровадити належну правову базу та розглянути можливість включення росії до такого списку».


Резолюція ЄС, закликає до подальшої міжнародної ізоляції росії шляхом позбавлення її членства в міжнародних організаціях і органах, зменшення дипломатичних відносин з росією до абсолютного мінімуму та прийняття дев'ятого пакету санкцій.



Цього року я вдячний, перш за все, хороброму народу України за всі його жертви та успіхи у боротьбі за свободу. Вони борються не лише за право визначати своє майбутнє. Вони борються за універсальні принципи, втілені в нашій власній Декларації незалежності.


Українців оживляє дух націоналізму — найпотужнішої сили у світі за останні два століття, — але це не ксенофобський, неліберальний націоналізм, який підтримує путін. Українці борються за старомодний ліберальний націоналізм, який нагадує Джорджа Вашингтона, Симона Болівара та Джузеппе Гарібальді.


24 лютого 2022 року — дата, яка заслуговує на те, щоб жити в ганьбі — путін розширив своє вторгнення в Україну, сподіваючись, що Київ впаде за кілька днів.


Як він помилявся. Російський президент не розраховував на трансформацію української армії за підтримки західних радників і зброї. Що важливіше, він не розраховував на готовність українців боротися за свою свободу, а не підкорятися російському ярму.



Україна досягла попередньої угоди з Міжнародним валютним фондом, яка може відкрити шлях до фінансового порятунку, оскільки постраждала від війни країна прагне отримати 20 мільярдів доларів для підтримки своїх резервів і бюджетних потреб.


Угода між Києвом і вашингтонським кредитором спрямована на створення повної програми кредитування для розблокування мільярдних фінансувань в наступному році, якщо уряд виконає умови.


МВФ очікує, що наступного року економіка України стабілізується, прогнозуючи зростання на рівні 1% за «базовим сценарієм», додавши, що інфляція, ймовірно, залишатиметься високою на рівні близько 25%.


38 переглядів0 коментарів

Kommentare


bottom of page