top of page
Фото автораAnton Kuchuhidze

Огляд міжнародної преси за 1 – 12 січня 2024 року

Наприкінці 2023 року рашистська федерація завдала найбільшої повітряної атаки на Україну з початку свого повномасштабного вторгнення. За кілька днів стався ще один обстріл майже такого ж масштабу. Багато міжнародних засобів масової інформації згадують це у своїх дописах.


Зокрема, в редакторській статті від CNN автор наголошує, що західні партнери України, схоже, повторюють ті самі помилки, що і минулого року. Під час минулорічної зимової атаки на теплоенергетичну інфраструктуру України, яка мала на меті заморозити країну до покори, зусилля Заходу були зосереджені на заміні цієї інфраструктури — у такий спосіб неминуче створюючи нові цілі для нападу росії.


Цього року акцент робиться на поставках систем протиповітряної оборони для кращого захисту українського неба. Але проблема обох цих підходів полягає в тому, що вони є захисними та реактивними і не роблять нічого для вирішення проблеми.


Автор стверджує, що одним із найбільш неприпустимих елементів війни проти України є спосіб, у який світова спільнота дозволила росії вести її. Світ і Захід мовчки погодилися з правилами гри, які диктує москва. Вона завдає ракетних ударів по українських житлових будинках, не турбуючись про контрудари. Наскільки абсурдним і дивним є те, що росія може продовжувати таку поведінку, яку ніхто не заперечує, крім України.


США, можливо, сподіваються, що неескалаційних заходів – таких як економічні санкції та обережний і поступовий підхід до озброєння України – буде достатньо для врегулювання стратегічної конфронтації з росією. Якщо це так, то ця стратегія вже провалилась. На превеликий жаль, все дуже просто – чим довше така стратегія продовжуватиметься, тим більше українських чоловіків, жінок і дітей загине.


У іншій статті CNN зазначають, що минулого тижня Україна здобула велику перемогу, коли ЄС схвалив санкції проти найбільшого в росії виробника алмазів компанії «Алроса». У Євросоюзі заявили, що компанія, на частку якої припадає 90% алмазного виробництва росії, «є важливою частиною економічного сектора, який забезпечує значні доходи для уряду». Санкції можуть пробити суттєву дірку у фінансуванні військової машини путіна.


У статті від Bloomberg зазначають, що по-перше – європейські лідери намагаються спонукати прем’єр-міністра Угорщини змінити свою позицію щодо прагнень України до членства в ЄС, а по-друге – лідери ЄС також обговорюють альтернативи, які можуть включати угоду між 26 країнами без Угорщини.


Вже неодноразово було заявлено: більше зброї і рішучих кроків на шляху інтеграції нашої держави до європейських інституцій – єдиний шлях до подолання агресора. І як зазначив Президент Зеленський: «Україна здобуде перемогу над країною-агресором, і одного разу настане день "після диктатора путіна". Він стане днем безпеки та мирного життя для Європи».

 

Армія США відновлює виробництво гаубиці «M777» після того, як її інтенсивне використання в Україні спричинило новий попит на цю велику гармату, останнє замовлення на яку було зроблено п’ять років тому.

Повернення виробництва гаубиці «M777» підкреслює, як війна в Україні допомагає змінити світову індустрію озброєнь, зокрема використання на полі бою артилерії та систем протиракетної оборони, що призвело до різкого зростання попиту.


За словами джерела, знайомого з питанням, нещодавно вироблені компоненти будуть використані для модернізації розташованих в Україні «M777». Компанія «BAE» заявила, що з відновленням виробництва «M777» очікує контрактів на цілі гармати. Також у компанії повідомили, що понад вісім країн зробили запити щодо купівлі «M777» із початку війни в Україні.

 

1 лютого лідери ЄС мають прийняти рішення про надання Україні допомоги в розмірі 50 мільярдів євро. Прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні працює над тим, щоб спонукати прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана припинити свою протидію цьому рішенню. Зусилля Мелоні підкреслюють її зовнішньополітичні амбіції, оскільки вона прагне отримати роль впливової сторони в блоці. Вона також підштовхує прем’єр-міністра Угорщини змінити свою позицію щодо прагнень України до членства в ЄС і перезавантажити відносини з Києвом, як умови для приєднання партії Орбана «Фідес» до ультраправої групи європейських консерваторів і реформістів. Лідери ЄС також обговорюють альтернативи, які можуть включати угоду між 26 країнами без Угорщини.

 

Минулого тижня Україна здобула велику перемогу – ЄС схвалив санкції проти найбільшого російського виробника алмазів «Алроса» та його генерального директора. У ЄС заявили, що компанія, частка якої у видобутку алмазів у росії становить 90%, «є важливою частиною економічного сектора, який забезпечує значні доходи для уряду».


Російський експорт алмазів становить близько 4,4 мільярда доларів на рік, із яких 1,6 мільярда доларів припадає на імпорт до ЄС. Це може пробити суттєву дірку у фінансуванні військової машини путіна.


Невдовзі Україна може отримувати прибуток від заморожених за кордоном російських активів приблизно на сотні мільярдів, починаючи з податкових надходжень, зібраних Бельгією, де зберігається основна частина заморожених російських суверенних активів. Зібрані податки в розмірі 2,4 мільярда доларів США стануть величезним доповненням до коштів для реконструкції або заповнення дефіциту бюджету Києва.


 

Відновлені удари росії ракетами та безпілотниками по мирному населенню України почалися в повному обсязі. Ця кампанія була давно очікуваною, але навіть незважаючи на це, у своїй реакції на неї західні прихильники України, схоже, повторюють ті самі помилки, що і раніше.


Наразі для росії немає мінусів у продовженні атак на українські житлові райони та критичну інфраструктуру. Це відбувається тому, що Захід загалом і США зокрема вирішили, що вони не можуть нічого зробити, щоб вплинути на дії росії.


Але просто зробити Україну стійкішим «хлопчиком для биття» не є стійкою стратегією. Якщо вони хочуть, щоб загинуло менше мирних жителів, західні прихильники Києва мають усвідомити, що вони можуть взяти на себе ініціативу, а не безпорадно спостерігати.


Насправді одним із найбільш огидних і збочених елементів війни проти України є спосіб, у який світова спільнота дозволила росії вести її. Весь світ, і зокрема Захід, мовчки погодилися з правилами гри, які диктує москва, де росії надаються безпечні зони, з яких вона може завдавати ракетних ударів по українським житловим будинкам, не турбуючись про контрудари.

9 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page