top of page
Фото автораAnton Kuchuhidze

Огляд міжнародної преси за 12 – 23 лютого 2024 року

Цього тижня увага міжнародних засобів масової інформації була прикута насамперед до Мюнхенської конференції з питань безпеки. Головною темою конференції була агресія росії та найбільша війна в Європі проти нашої держави. Для України результат цьогорічної Мюнхенської безпекової конференції є радше позитивним, з огляду на два безпекові договори, нові пакети військової допомоги та заяви щодо поставок озброєння.


Так, у Le Monde повідомляють, що минулими тижнями Президент України Володимир Зеленський підписав 10-річну двосторонню безпекову угоду з Францією через кілька годин після того, як офіційно оформив подібну з Німеччиною. Угоди надсилають потужний сигнал про довгострокову підтримку партнерами України.


"Результат війни росії проти України буде вирішальним для наших інтересів, наших цінностей, нашої безпеки та нашої моделі суспільства", – сказав Макрон.


У The Wall Street Journal пишуть, що Сенат ухвалив новий пакет допомоги, який передбачає майже 60 мільярдів доларів для України, що є найбільшим одноразовим надходженням допомоги з моменту російського вторгнення на початку 2022 року.


Важливим підсумком Мюнхенської конференції є усвідомлення партнерами, що режим путіна становить загрозу всій Європі. Так, наприклад, у The Washington Post опублікували статтю, де Президентка Молдови висловилась стосовно агресії путіна: «Якщо його не зупинити, безпека всього континенту буде під загрозою, а інші лідери зрозуміють, що можна вторгнутися в іншу країну і тобі нічого за це не буде. Хотілося б, щоб Захід став сміливішим. Чим довше триває війна, тим складніша ситуація для нас».


В іншій редакторській статті від The Washington Post автор стверджує, що Україна набагато сильніша, ніж хтось може думати. Через два роки відтоді, як росія вторглася в Україну, війна перебуває у важкому глухому куті. Але немає підстав для фаталістичних думок про Україну. Україна цілком може утримувати щонайменше 82 відсотки своєї території і зрештою отримати міцний зв’язок безпеки із Заходом. Україна рішуча в цій боротьбі, але якщо путін виграє цю війну, безпека НАТО також може незабаром опинитись під загрозою.


Тобто на Заході є чітке розуміння, що Україна не просто бореться за власний суверенітет і незалежність. Український опір зберігає мир в Європі. В іншій статті від The Wall Street Journal автор закликає світ не припуститися помилки. Перемога росії в Україні означала б не лише кінець України як вільної, демократичної та незалежної держави, але й кардинально змінила б обличчя Європи. Це завдало б серйозного удару ліберальному світовому порядку. Жорстока спроба росії вкрасти територію силою може стати прикладом для інших авторитарних лідерів по всьому світу.

 

Долаючи заперечення республіканців, Сенат США ухвалив пакет на суму 95,3 мільярда доларів, підтриманий Президентом Байденом, який містить новий пакет допомоги Україні та кошти для Ізраїлю та Тайваню. Але майбутнє цього пакету залежить від Палати представників, якою керує Республіканська партія. І поки що воно невизначене.


Новий пакет допомоги передбачає майже 60 мільярдів доларів США для України, що є найбільшим одноразовим надходженням допомоги країні з моменту російського вторгнення на початку 2022 року. Він включає близько 20 мільярдів доларів для поповнення запасів США, вичерпаних під час попередніх етапів підтримки України, і 13,8 мільярда доларів для закупівлі Україною зброї та боєприпасів у США, а також – 7,85 мільярда доларів для підтримки уряду України.

 

Можна не сумніватись: перемога росії в Україні означала б не лише кінець України як вільної, демократичної та незалежної держави, але й кардинально змінила б обличчя Європи. Це завдало б серйозного удару ліберальному світовому порядку. Жорстока спроба росії вкрасти територію силою може стати прикладом для інших авторитарних лідерів по всьому світу. Більше країн ризикуватимуть стати жертвою сусіда-хижака.


Через таку можливість США та Європа підтримують боротьбу України за свободу. Лідерство Президента Байдена мало вирішальне значення для того, щоб агресія володимира путіна була зустрінута об’єднаною та успішною відповіддю. Поки що путін не досяг жодної зі своїх військових цілей. Він думав, що за два тижні зможе взяти українську столицю Київ. Через два роки він ще далекий від цієї мети, а Україна мужньо витримує російський натиск.

 

По-перше, військові зусилля України мають бути більше зосереджені на обороні. Києву потрібно зберегти територію, яку він усе ще контролює, навіть тоді, коли готується до контрнаступу.


По-друге, Україні треба зменшити залежність від зовнішньої допомоги. Україна має потужну оборонну промисловість, яка виробляє більше зброї, ніж до вторгнення росії у 2022 році. Київ підписав понад 20 угод із іноземними партнерами про спільне технічне обслуговування та виробництво зброї, що забезпечує збільшення промислових потужностей усередині країни та за кордоном.


Членство України в НАТО має відображати повний консенсус усередині альянсу. Помітні розбіжності в Бухаресті в 2008 році натякнули путіну, що НАТО не стане на захист України, запрошуючи його до вторгнення в 2014 році.


Підтримка України не є філантропією. Якщо Україна і Захід захитаються, росії може вдатися завоювати Україну. путін хоче відновити російську імперію — це реваншистські амбіції, які можуть змусити його вторгнутися до члена НАТО. Результатом буде війна з НАТО і США, чого ніхто не повинен бажати.


Через два роки з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну та через 10 років після того, як володимир путін захопив Крим, війна перебуває у важкому глухому куті — не в останню чергу через підтримку США, що хитається. Якщо Конгрес США припинить підтримку, у цьому році Україна цілком може зазнати краху. Проте Україна залишається сильною у багатьох відношеннях. Вона продовжує гальмувати найбільші амбіції кремля щодо захоплення країни. І хоча сьогодні все складно, причин для фаталізму немає.


Тож, немає підстав для фаталістичних думок про Україну. Вона цілком може утримувати принаймні 82 відсотки своєї території і зрештою отримати міцний безпековий зв’язок із Заходом, особливо якщо США знову стануть лідерами у боротьбі з російською загрозою для України. Проте наразі Конгрес США грає з вогнем, погрожуючи припинити допомогу Києву з боку США. Україна рішуча в цій боротьбі, але, на жаль, і росія також. Якщо путін виграє цю війну, власна безпека НАТО також може незабаром опинитись під загрозою.

 

Президент України Володимир Зеленський у п’ятницю підписав 10-річну двосторонню безпекову угоду з Францією через кілька годин після того, як офіційно оформив аналогічну угоду з Німеччиною. Ці угоди надсилають потужний сигнал довгострокової підтримки, оскільки Київ працює над зміцненням підтримки Заходу майже через два роки після того, як росія розпочала свою повномасштабну війну.


Угода передбачає додатковий пакет військової допомоги на суму 3 мільярди євро (3,2 мільярда доларів США) цього року, що є найбільшою річною сумою, яку Франція надала Україні з початку війни.


«Результат загарбницької війни росії проти України буде вирішальним для наших інтересів, наших цінностей, нашої безпеки та нашої моделі суспільства», – сказав Макрон.


«Так, ми повинні далі інвестувати, щоб підтримати Україну в більших масштабах і в довгостроковій перспективі», – додав він. Макрон заявив, що приїде в Україну до середини березня.

 

Канадський уряд заявив у понеділок, що направить понад 800 дронів в Україну вже цієї весни.


Міністерство оборони заявило, що безпілотники стали критично важливою технікою для України у війні з росією. Зазначається, що дрони важливі для спостереження та збору розвідданих, а також можуть використовуватися для переміщення запасів, зокрема боєприпасів.


Вони коштуватимуть понад 95 мільйонів канадських доларів (70 мільйонів доларів США) і є частиною раніше оголошеної військової допомоги Україні на суму 500 мільйонів канадських доларів (370 мільйонів доларів США).


«Якщо його не зупинити, безпека всього континенту буде під загрозою, а інші лідери дізнаються, що можна вторгнутися в інші країни і нічого не станеться», – заявила Президентка Молдови Мая Санду.


Вона додала: «Україна не просто бореться за власний суверенітет і незалежність. Український опір зберігає мир у Молдові».


Санду також прямо критикує неспроможність нинішніх західних лідерів швидше надати більше озброєнь Україні. «Захід боявся того, що зробить путін, – сказала вона. – Я не знаю чому… Я б хотіла, щоб Захід став сміливішим. Чим довше триває війна, тим складнішою стає ситуація для нас».

14 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page