top of page
Фото автораAnton Kuchuhidze

Огляд міжнародної преси за 12-16 грудня 2022 року

Позитивні акценти щодо української тематики й далі наповнюють міжнародні ЗМІ. Так, наприклад, нещодавно з’явилась інформація, яку потім офіційно підтвердив у публічній заяві пан Шольц, про те, що Європейський Союз буде чітко стояти на позиціях максимальної підтримки України в протидії збройній рашистській агресії. Також канцлер Німеччини зазначив, що бажання Угорщини блокувати надання тієї чи іншої допомоги ЄС для України не впливатиме в цілому на бажання Євросоюзу допомагати нашій державі. Тобто деструктивна позиція Угорщини дійшла свого логічного фіналу: вони не зможуть створити жодної реальної проблеми щодо ухвалення ЄС вигідних рішень для України.


Інша позитивна новина – в американських ЗМІ з’явилась інформація з посиланням на офіційних осіб уряду Сполучених Штатів Америки про те, що на політичному рівні питання передачі Україні систем ППО Patriot фактично вирішено. Наразі триває бюрократична фіналізація цього політичного рішення. Відпрацьовуються відповідні технічні та юридичні вимоги для того, аби ці системи було передано для захисту українського неба. Тобто тренд на збільшення військової допомоги та зміцнення військової спроможності України у Вашингтоні набирає обертів.


Слід звернути увагу, що в Сполучених Штатах Америки не лише офіційні особи демонструють свою прихильність. Інтелектуальна частина політичних кіл теж публікує багато матеріалів про те, що потрібно й далі підтримувати Україну. Один із політичних експертів – пан Гелстон у своєму матеріалі для Wall Street Journal чітко зазначив, що перемога України буде перемогою демократії і перемогою стабільності світу з часів Другої світової війни, а також перемогою, що повністю відповідає інтересам США. Тому дослідник переконаний, що ідею забезпечення перемоги України мають підтримувати обидві партії всередині Конгресу.


На цьому тижні активність щодо українського кейсу продовжував і Борис Джонсон. Він опублікував власний матеріал у Wall Street Journal, де вчергове зазначив, що єдиним можливим сценарієм закінчення війни має бути розгром лідера рашистів. Також у своєму матеріалі пан Джонсон багато розмірковує над тим, як Захід може посилити свою допомогу для українців. Тут слід згадати слова нашого Президента, що на початку широкомасштабного вторгнення рашистів в Україну пан Джонсон був одним із перших лідерів західного світу, який ставив питання про те, що ще може зробити Велика Британія для захисту України та протидії російській агресії. Фактично черговий матеріал пана Джонсона підтверджує цю заяву Президента України. Дійсно, у свої новій колонці для WSJ пан Джонсон порушує питання про те, що треба робити західним державам, аби ще більше посилити Україну, в центрі уваги – безпосередньо військово-технічний акцент.


Вкрай важливим напрямком є також фінансова підтримка нашої держави. І тут слід звернути увагу на те, що пані Міністр фінансів Уряду США дуже принципово зазначила, що американська сторона підтримуватиме Україну рівно стільки, скільки це буде потрібно.


Дуже цікава інформація з’явилась в американському виданні Reuters, спочатку як інсайд, а потім її підтвердив пан Макрон. За словами президента Французької Республіки, існують певні домовленості про те, що важке озброєння має бути виведено із Запорізької атомної електростанції. За інформацією французької сторони, зараз тривають перемовини щодо узгодження технічних особливостей цього процесу. Якщо вірити пану Макрону, то протягом найближчих тижнів це питання може бути вирішено на користь стабілізації безпекової ситуації. Якщо ці цілі буде досягнуто – це однозначно позитивний результат для України. Однак, попри намагання президента Франції, треба завжди пам’ятати, що найкращий результат для України – це скоріше звільнення тимчасово окупованих територій від рашистських загарбників. Тому разом із дипломатичною місією було б чудово, якби Франція передавала більше зброї для України, щоб ми мали змогу захищати свій суверенітет та територіальну цілісність і звільняли наші території ще швидше.




Європейський Союз об’єднався у своїй підтримці України. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц, водночас зазначивши, з явним натяком на Угорщину, що спроби вплинути на цінності ЄС через блокування зовнішньополітичних заходів не матимуть успіху.


Шольц наголосив, що підтримка України, зокрема санкції проти росії, продовжуватиметься та посилюватиметься поки триватиме війна президента володимира путіна проти Києва.


«Ніхто не страждає сильніше від російської війни, ніж українці. І ми твердо стоїмо на їхньому боці», – сказав він.





Сполучені Штати доопрацьовують

плани надання Україні системи протиракетної оборони Patriot, рішення щодо якого може бути оголошене цього тижня. Про це агенції «Reuters» у вівторок повідомили три американських урядовця.


Україна звернулася до західних партнерів із проханням надати засоби ППО, зокрема американські системи Patriot, для захисту від російських масованих ракетних ударів, зокрема й по об’єктах енергетичної інфраструктури України.

Наземні системи ППО, такі як Patriot від Raytheon Technology Corp's (RTX.N), створено для перехоплення ракет.


Patriot вважається однією з найсучасніших американських систем ППО. І зазвичай одиниць цієї системи не багато, проте попит у союзників на неї по всьому світу постійний.




Перемога над росією, яка веде агресивну війну проти України, була б перемогою демократії, гідності та налагодженням стабільності в Європі з часів Другої світової війни, а також просунула б державні інтереси Сполучених Штатів Америки. Задля досягнення цього потрібна потужна двопартійна підтримка. Така підтримка була на початку конфлікту, але наразі її немає.


Хоча різноманітна ППО України успішно протидіє намаганню росії досягти переваги у повітрі, яка була у агресора на початку війни, така ППО виявилася менш ефективною проти дронів та крилатих ракет, націлених на цивільну інфраструктуру. Боротьбу за збереження функціонуючої інфраструктури в Україні може бути програно, якщо суттєво не підсилити її ППО.


Ми не маємо уявлення, коли закінчиться ця війна. Але знаємо, що путін вважає, що може перемогти у ній, протримавшись довше, ніж Україна та її союзники. Саме політичні лідери тут і за кордоном мають довести, що йому це не вдасться, і це буде набагато складніше зробити, якщо представники Республіканської партії скоротять обсяг допомоги постраждалому народові, сміливість та рішучість якого у захисті своєї свободи надихнули світ.




Неважливо скільки я це ще повторюватиму: війна в Україні може закінчитися лише з програшем володимира путіна. Треба відтиснути російські війська до фактичних кордонів, які існували станом на 24 лютого. Володимир Зеленський як і український народ, вірогідно, не може прийняти інший фінал, особливо після всього звірства, що він пережив. Не може бути варіанту домовленості «мир в обмін на територію», навіть якщо путін пропонував би його, і навіть якщо йому можна було б довіряти, але довіри до нього немає.


Прийшов час невідкладно розглянути варіанти надання українцям більшої допомоги, яку Захід може надати, щоб допомогти їм у досягненні їхніх воєнних цілей, або, принаймні, викинути росіян з усіх територій, захоплених цього року. Це єдина реальна основа, на якій може розпочатися розмова про майбутнє. Українці мають відвагу, потрібну для досягнення успіху. Вони це довели. Вони просто потребують оснащення.


Тож, розділимо тягар та пришвидшимо розв’язку. По-перше, треба надати українцям засоби, які вони потребують для захисту проти повітряних атак. Києву потрібні безпілотні літальні апарати для з’ясування місць запуску дронів та ракет, а також зенітно-ракетні комплекси для їхнього знищення. Дрони мають такі самі двигуни, як мопеди «Веспа», тому авіація для їхнього знищення не повинна бути швидкісною. Як сказав мені один українець, «достатньо було б і «Спітфайрів (Spitfires)». У Сполученому Королівстві вже не виробляють Спітфайри, але в багатьох країнах є літаки, які справилися б з цим завданням.




Міністерка фінансів США Джанет Єллен дала зрозуміти, що адміністрація Байдена готова й далі спрямовувати мільярди доларів для допомоги Україні в умовах боротьби цієї східноєвропейської країни проти російського вторгнення та ракетних ударів.


Сполучені Штати пообіцяли надати військову допомогу в розмірі $38 мільярдів і вже надали прямої допомоги Україні на $13 мільярдів.


На запитання, поставлене в інтерв’ю каналу CBS у програмі «60 хвилин», про те, як довго може тривати надання допомоги в таких обсягах, Єллен відповіла: «Стільки часу, скільки буде потрібно».


Слова очільниці Міністерства фінансів повторюють слова Президента США Джо Байдена, який у неділю підтвердив підтримку України Сполученими Штатами під час телефонної розмови із Президентом України Володимиром Зеленським. У заяві Білого дому наведено слова Байдена, що Сполучені Штати зобов’язуються й далі надавати Україні допомогу у сферах безпеки, економіки, гуманітарної допомоги, а також у притягненні росії до відповідальності за війну.




Президент Франції Емануель Макрон у вівторок заявив, що досягнуто домовленості щодо звільнення української Запорізької АЕС від важкого озброєння і що тривають перемовини щодо відповідних шляхів їх реалізації.


«Ми змогли захистити Чорнобиль, і наша мета – захистити Запоріжжя. Наступні тижні стануть вирішальними», – сказав Макрон, прибувши для участі у міжнародній конференції.

35 переглядів0 коментарів

Commentaires


bottom of page