top of page
Фото автораAnton Kuchuhidze

Огляд міжнародної преси за 24-30 грудня 2022 року

Україна й далі залишається однією з топових тем західних ЗМІ. Насамперед ми моніторимо політичні заяви або рішення, які підтримують Україну і підтверджують неухильний курс Заходу щодо посилення нашої держави. Цього тижня пані прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні провела телефонну розмову з Володимиром Зеленським. Після цієї розмови її офіс зробив заяву про те, що Італія у політичному, економічному і військовому сенсі повноцінно підтримуватиме Україну. Тобто те, що було закладено попереднім італійським урядом у 2022 році, буде продовжено в 2023-му.


Традиційно велику увагу українській тематиці приділяють британські ЗМІ. Видання The Times проаналізувало, чи відбувся технологічний перелом на полі бою на користь України. У системному матеріалі стверджується, що сьогодні Україні вдалось перевершити рашистську федерацію за окремими технологічними показниками навіть у питаннях артилерії. Наводяться певні компанії, які посилили українські удари, насамперед це американські технологічні компанії. В цілому висновок західних військових експертів очевидний – Україна ефективно використовує західне озброєння.


Доволі багато засобів масової інформації висвітлювали питання перемовин. CNN зробив висновок, що поки що зарано говорити про будь-які перемовини між Україною та російською федерацією. Адже, як раніше казав президент Сполучених Штатів Америки, наші західні партнери не бачать, і тут вони погоджуються з Україною, реальних передумов для того, щоб росіяни щось робили для наближення хоча б якогось формату перемовини. CNN також цитує і Міністра закордонних справ України в контексті його заяви про те, що Київ прагне розпочати дискусію щодо мирного плану в межах ООН до лютого наступного року, але як мінімум після того, як росія понесе відповідальність за всі воєнні злочини.


Так само тематику перемовин розглядали і у виданні Le Monde. Вони аналізували заяви, які лунали після візиту Президента Зеленського до Сполучених Штатів Америки, зокрема, про задоволеність української сторони результатами цього візиту. Також у Le Monde повною мірою цитують пана Кулебу щодо його останніх заяв з приводу перемовин. Він зазначив, що будь-яка війна закінчується дипломатичним шляхом, а також, будь-яка війна закінчується внаслідок дій на полі бою і лише після – за столом перемовин.


У цілому тенденція щодо позитивної оцінки ситуації навколо України зберігається. І, як я вже неодноразово зазначав, думки в ЗМІ допомагають політичному керівництву нашої держави капіталізувати цей позитив у конкретні ефективні політичні рішення за абсолютно різними напрямками, як це було під час візиту Президента Зеленського до США.



Прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні у вівторок знову підтвердила «повну підтримку» України її урядом під час телефонної розмови з Президентом Володимиром Зеленським – повідомив її офіс в заяві.


Мелоні, яка обійняла цю посаду в жовтні, була твердим прихильником Києва, попри непорозуміння в межах правлячої коаліції та розділену громадську думку.


«Мелоні ще раз підтвердила повну підтримку Києва урядом Італії в політичній, військовій, економічній та гуманітарній сферах, питанні ремонту енергетичної інфраструктури і (роботи) щодо майбутнього відновлення України», – повідомив її офіс.



На фоні війни росії проти України, яка лютує 10 місяців, Володимир Зеленський покинув країну для візиту в Вашингтон вперше відтоді, як володимир путін почав вторгнення. Перебуваючи там, Зеленський дав чітко зрозуміти Президенту США Джо Байдену і законодавцям, зокрема скептично налаштованим республіканцям, що буде боротися довго і що їм також слід боротися.


«Ваші гроші – це не благодійність, – заявив Зеленський під час спільного засідання Конгресу, а його виступ супроводжували непереривні овації стоячи, – це інвестиції в глобальну безпеку і демократію, за які ми боремось найбільш відповідально». кремль, який стверджує про ураження понад 1300 критично важливих цілей в Україні з початку війни, попередив, що продовжуватиме удари по озброєннях, що постачають США та їхні союзники. Наразі гроші та зброя й далі надходять, а додаткові 47 мільярдів доларів США надано як частину закону про масштабні урядові витрати.



Українські солдати революціонізували перебіг воєнних дій, які проходитимуть у ХХІ сторіччі. Вони ведуть «алгоритмічну війну», яка дозволила Києву перемогти сили вторгнення, маючи набагато менші війська.

Як заявили військові експерти, штучний інтелект, розроблений компаніями на Заході, дав Україні технологічну перевагу над росією, перевертаючи хід війни.


Артилерія й далі домінує у війни так, як це було знайоме генералам, що вели бойові дії століття тому. Проте точність, швидкість і смертоносність українських ударів різко збільшилась завдяки програмному забезпеченню, розробленому американською технологічною компанією Palantir, співзасновником якої є республіканець, мільярдер Пітер Тіль (Peter Thiel).



На кінець року, який пройшов під знаком війни росії в Україні, володимир путін зробив заяву, що він відкритий до мирних переговорів, незважаючи на докази про зворотне. Цю заяву різко прокоментували в Києві і на Заході – як хитрість, тоді як перспектива переговорів у найближчому майбутньому видається надзвичайно малоймовірною.


Через кілька днів після того, як путін заявив, що хоче покласти край своїй війні, російський президент повторив, що готовий «вести переговори з кожною залученою в цей процес стороною щодо прийнятних рішень». Про це повідомляє державне інформаційне агентство ТАСС.


Його зауваження зроблене саме тоді, коли росія невтомно бомбардує українську енергетичну систему ракетами, які мають знищити постачання електроенергії в країні у холодні зимові місяці, а також після десятимісячного вторгнення, під час якого путін неодноразово намагався очорнити суверенітет України.


Його заяви було відхилено Україною і США, і малоймовірно, що на Заході їх розглядатимуть інакше, ніж другорядне шоу.


Це не означає, що Україна не відкрита для мирних перемовин. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив агентству Associated Press у понеділок, що до лютого наступного року Київ хоче за посередництва ООН почати переговори, але тільки після того, як росія постане перед трибуналом за воєнні злочини.



Уряд України планує провести саміт миру до кінця лютого, бажано за посередництва Генерального секретаря ООН Антоніо Гутерреша. Про це агентству Associated Press повідомив Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у понеділок, 26 грудня.


Кулеба заявив, що він був «абсолютно задоволений» результатами візиту Президента України Володимира Зеленського в США минулого тижня. За його словами, уряд США розробив спеціальний план для того, щоб ракетний комплекс Patriot став на бойове чергування в Україні менше ніж за шість місяців. Зазвичай навчання тривають близько одного року.


Кулеба сказав, що Україна робитиме все, що може, для того, аби перемогти у війні у 2023 році, зазначивши, що дипломатія завжди грала важливу роль.


«Будь-яка війна закінчується дипломатичним шляхом, – заявив Кулеба. – Будь-яка війна закінчується внаслідок дій на полі бою і за столом переговорів».


21 перегляд0 коментарів

Comments


bottom of page