top of page
Фото автораAnton Kuchuhidze

Огляд міжнародної преси за 5-9 грудня 2022 року


Тижневий огляд міжнародної преси свідчить про посилення принципу «нічого про Україну без України» як основоположного з точки зору наших західних партнерів. До того ж американський істеблішмент чітко дав зрозуміти, що вони повністю поважають рішення українського військово-політичного керівництва щодо використання американської зброї. Тобто напрямки використання, визначення цілей, на які буде спрямоване летальне американське озброєння, – це все у компетенції саме військово-політичного керівництва держави Україна. Це чітко зазначив речник із питань нацбезпеки Білого дому пан Кірбі. Однозначно, такий підхід посилює можливості України і свідчить про колосальне зростання військово-політичної суб’єктності нашої держави за час широкомасштабного вторгнення рашистів на нашу територію.


Достатньо позитивний аспект – поява в ЗМІ різної інформації про те, яким може бути фінансування американської військово-технічної підтримки України в наступному році. Називають різні цифри, однак головне – безсумнівно, в грошах і обсягах ця підтримка лише зростатиме. Досить потужний матеріал вийшов у Wall Street Journal. Редакторська стаття, опублікована у цьому виданні, повністю підтримує розширення можливостей України з точки зору протиповітряної оборони. Навіть назва статті фактично натякає, що Україні потрібні системи Patriot. Ключове з цього матеріалу те, що всередині американського істеблішменту йде робота над визначенням потужних систем ПВО, які потрібно буде передати Україні. Тобто зараз не стоїть питання передавати чи ні, а триває дискусія, що саме передавати і як посилити можливості української структури ПВО.


Також дуже важливий момент з точки зору настроїв всередині американського суспільства – дослідження від Ronald Reagan Presidential Foundation. Фундація представила дослідження громадської думки про те, на яких позиціях стоять американці: підтримувати Україну далі чи по-іншому вирішувати це питання. 57% респондентів чітко зазначили, що США мають і надалі підтримувати Україну.


Цього тижня американський журнал Time визнав Президента Зеленського людиною року. Це дуже важливий аспект задля посилення іміджу України і військово-політичного керівництва держави. Посилення іміджу Президента України в західних медіа сприяє капіталізації цього іміджу у політичний вплив. Такий вплив лише на користь України, адже Президенту Зеленському вдасться вирішити багато військово-технічних питань, які зараз на порядку денному формату «Рамштайн» щодо надання допомоги Україні. Зброї ставатиме все більше і більше задля остаточної перемоги України.


США чітко заявили Україні про свою стурбованість будь-якою ескалацією війни з росією, але вони поважають суверенітет України, включно з рішенням Києва щодо використання наданої Вашингтоном зброї. Про це заявив речник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі.


Кірбі зазначив, що принципом війни в Україні є принцип суверенітету, і «на відміну від росіян, ми поважаємо суверенітет України».


«Коли ми передаємо їм систему озброєння, вона належить їм. Де вони її використовують, як вони використовують, скільки боєприпасів вони використовують для цієї системи – це рішення України, і ми це поважаємо», – сказав він.


Згідно з оприлюдненим у вівторок законопроєктом про оборонну політику на суму 858 млрд доларів, законодавці США погодилися надати Україні щонайменше 800 мільйонів доларів військової допомоги в наступному році, а також надати Тайваню допомогу на мільярд доларів протягом наступних кількох років.


Закон про бюджетні асигнування на національну оборону на 2023 фінансовий рік (NDAA) дозволяє додаткові витрати на Ініціативу сприяння безпеці України, що означає збільшення на 500 млн доларів порівняно із запитом президента Джо Байдена на початку цього року.


Як заявив держсекретар США Ентоні Блінкен, пріоритетним завданням США є допомога Києву у витісненні російських збройних сил із української території, яку вони захопили після повномасштабного вторгнення в лютому. Водночас Київ сам вирішуватиме, чи продовжувати боротьбу на окупованому росією Кримському півострові та Східному Донбасі.


«Для нас принцип номер один — це нічого про Україну без України, — сказав Блінкен головному редактору «Wall Street Journal» Метту Мюррею. — А це означає, що принципово українці самі вирішують, куди вони хочуть йти».


Із самого початку війни Україна наполягала на тому, що вона відвоює всю територію, захоплену росією, включно з частиною Донбасу, контрольованою москвою з 2014 року, і Кримом, анексованим того ж року.


Згідно з дослідженням національної оборони, американці побоюються, що вторгнення росії в Україну може призвести до нестабільності в Європі і навіть підштовхнути Китай до подібного нападу на Тайвань. Незважаючи на це, вони підтримують надання з боку США зброї та фінансової підтримки Києву.


Опитування було проведено Інститутом Рональда Рейгана. В його межах компанією «Beacon Research» було опитано 2538 американців. Опитування проводилось телефоном та онлайн 9-17 листопада, відразу після проміжних виборів.


Загалом 57% респондентів заявили, що США мають і далі підтримувати Україну, тоді як 33% сказали, що потрібно зосередитися на своїх внутрішніх проблемах і не провокувати росію. Цього року США надіслали Україні понад 19 мільярдів доларів військової допомоги, яку 39% американців назвали правильною сумою.


Країни-члени НАТО розглядають можливість використання залишку коштів, що раніше застосовувались для підтримки афганських сил безпеки, для надання підтримки Україні в найближчі тижні. Про це повідомляють п’ять знайомих із питанням західних чиновників.


Гроші з трастового фонду Афганістану можуть стати тимчасовим рішенням, принаймні в короткостроковій перспективі. Це також могло б послабити напругу всередині альянсу у вирішальний момент війни — саме тоді, коли єдність НАТО є ключовою.


Як повідомив один із західних чиновників, офіційні особи НАТО понад місяць обговорювали можливість використання афганських коштів для України, зокрема під час жовтневої зустрічі в Брюсселі. Фонд було заморожено, і альянс працював над розробкою механізму повернення грошей окремим країнам або переведення їх у інше місце, але кожна країна-донор сама має вирішувати, як використовувати ці кошти. Деякі країни НАТО розглядають можливість використання частини або всіх цих коштів для України.


росіяни розчаровані невдачами на полі бою та завдають ударів по цивільній українській енергетичній інфраструктурі та установкам водопостачання. володимир путін не обтяжений міжнародним правом і нормами і може продовжувати так усю зиму. Людські страждання — в холоді й темряві — будуть величезними.


Українцям потрібно більше можливостей для захисту від цих смертоносних атак. США вихваляють зенітно-ракетні комплекси NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile Systems), які працюють в Україні. «Їхня ефективність наразі була дуже вражаючою», — заявив минулого місяця міністр оборони США Ллойд Остін, посилаючись на 100% результативність у перехопленні російських ракет.


Очікується, що президент Макрон під час телефонної розмови буде тиснути на володимира путіна, щоб домовитися про припинення його вторгнення в Україну, про це повідомили його помічники. Але він чітко дасть зрозуміти, що російські війська мають бути виведені, а суверенітет країни – відновлено.


Цілі Макрона в його першій із серпня розмові з путіним викликали підозру в Україні та її балтійських союзників після того, як він заявив у суботу, що росії потрібно запропонувати гарантії її безпеки, беручи до уваги її побоювання, що «НАТО підійде прямо до її дверей».


У інтерв’ю, яке Зеленський дав нам, повертаючись з Херсона, він наголосив, що цьогорічне вторгнення – лише чергова спроба росії підкорити Україну за останнє століття. Зеленський має намір зробити так, щоб ця спроба була останньою, навіть якщо це потребуватиме набагато більше часу та жертв. За його словами, ще надто рано оцінювати, чи можна досягти цієї мети. «Нас будуть оцінювати пізніше, — каже він. — Я не завершив цю велику, важливу для нашої країни битву. Ще ні». Репортаж Леслі Дікштайн та Сіммоне Шах.

20 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page