top of page
Фото автораAnton Kuchuhidze

Огляд міжнародної преси за 13 – 17 лютого 2023 року

14 лютого у Бельгії відбулась дев’ята зустріч у форматі «Рамштайн». Як підсумував Президент України Володимир Зеленський, партнери підтвердили готовність передати більше систем ППО, танків, артилерії та снарядів, а також посилити подальшу підготовку військовослужбовців. Але суттєва частина домовленостей не розголошується зі зрозумілих причин.


На фоні переговорів «Рамштайн-9» дуже цікавий матеріал вийшов у The Telegraph стосовно того, що Британія розглядає можливість виробляти озброєння та військові транспортні засоби в Україні. Однозначно, це значне зміцнення відносин між Великою Британією і Україною. Окрім того, як зазначається в матеріалі, інші європейські оборонні компанії також ведуть переговори з Україною у цьому напрямку.


У The Washington Post пишуть про те, як США підтримують Україну. В статті йдеться про потребу підтримувати Україну до кінця, тому що найімовірнішою альтернативою є не мир, а радше черговий заморожений конфлікт, вигідний росії. До того ж у статті зазначають, що разом із уроками, засвоєними на українському полі бою, американські військові можуть вийти краще оснащеними, навченими та підготовленими до перемоги над ворогами.

Я неодноразово казав про еволюцію підтримки України західними партнерами. Цього тижня Міністр оборони США пан Остін також наголосив на поступовому збільшенні підтримки України з боку західних партнерів. Як пише The Washington Post, Міністр зазначив, що ще декілька місяців тому ніхто не очікував поставок систем ППО, потім танків, а згодом можливо і ще більшого і потужного оснащення для української армії.


CNN опублікувало інтерв’ю з ексголовою ЦРУ генералом Петреусом, який назвав умови, за яких закінчиться війна в Україні. Генерал сказав, що у травні – на початку червня, коли українська армія найімовірніше піде в контрнаступ, вона покаже зовсім інший рівень технології ведення війни в дуже сильному контрасті з тим, що сьогодні демонструє росія. Генерал наголошує, що потрібно зробити все можливе в США та на Заході, щоб підтримати Україну і наблизитися до дня, коли володимир путін зрозуміє, що ця війна не може й далі тривати на українській землі і що вона невигідна. Петреус упевнений, що рашисти повністю недооцінили можливості українських військових, рішучість українців та підтримку Києва з боку США, інших країн НАТО та західних партнерів.


Тиждень видався досить прогресивним і динамічним. Поки що немає повної інформації щодо посилення обороноздатності нашої країни, але очікуємо побачити результати зустрічі «Рамштайн-9» у значних здобутках України найближчим часом саме на полі бою.


«Україна терміново потребує озброєння. Воно потрібно, щоб допомогти їй у вирішальний момент цієї війні. Ми віримо, що у них буде вікно можливостей, аби проявити ініціативу на полі бою», — сказав Міністр оборони США Ллойд Остін на зустрічі міністрів оборони НАТО та інших союзників України для обговорення варіантів додаткової військової допомоги.


«кремль все ще робить ставку на те, що зможе виснажити нас. Але минув уже рік, а ми єдині, як ніколи. Ця спільна рішучість допоможе Україні зберегти темп у наступні вирішальні тижні».


Минулого місяця Україні обіцяли бойові танки, але їй також вкрай потрібні винищувачі та ракети більшого радіусу дії, щоб придушити у зародку будь-який новий російський наступ та допомогти змінити ситуацію, адже поки вогнева потужність москви набагато переважає.



Наша підтримка України в довгостроковій перспективі також може врятувати американські гроші та життя. Суттєва частина наших витрат буде спрямована на заміну старої зброї та техніки, яку ми відправили в Україну, на більш нову для наших військ. Разом із уроками, засвоєними на полі бою в Україні, наші військові можуть стати ще краще оснащеними, навченими та підготовленими до перемоги над противниками.


Війна – це завжди дорога справа, але ми повинні порівняти поточні витрати з більшими потенційними витратами на масштабнішу війну в Європі чи Азії. Українці ведуть власну війну, без участі американських військ у прямих бойових діях – чого не буде, якщо нерішучість в Україні спокусить наших ворогів напасти на союзника-члена НАТО чи Тайвань. Якби Захід рішуче відповів, коли Німеччина ремілітаризувала Рейнську область у 1936 році, ця маленька операція могла б здатися дорогою та ризикованою на той час, але вона, ймовірно, запобігла б початку світової війни.


Британія розглядає можливість виробляти озброєння та військові транспортні засоби в Україні в межах проєктів, які посилили б поглиблення українських зав’язків із НАТО.


Високопоставлені чиновники оборонної промисловості Великої Британії обговорюють такі плани зі своїми колегами в Києві, і будь-яка домовленість, найімовірніше, означатиме значне зміцнення відносин Британії та України.


Британські керівники відвідали Україну для створення спільних підприємств, які за ліцензією вироблятимуть зброю та техніку на місцевому рівні.


Інші європейські оборонні компанії також ведуть переговори з Україною. Тож, британські компанії прагнуть, щоб їх не випередили французькі та німецькі суперники. Як зазначив «The Telegraph» високопосадовець, починаються перегони за те, щоб поставити Велику Британію «в голові черги».


«За першої можливості Україна хоче... набрати темп і створити умови на полі бою, які надалі будуть на її користь», - заявив Міністр оборони США Ллойд Остін на пресконференції.


«Ми вважаємо, що буде відповідне «вікно можливостей» для сил Києва прорвати те, що, по суті, є статичною лінією фронту, - сказав Остін. – Але зусилля з доставки потрібних боєприпасів, а також нових і додаткових систем протиповітряної оборони та бронетехніки на поле бою, навіть поки українці навчаються ними користуватися, є великим і складним завданням».

Високопосадовець адміністрації Байдена сказав, що з боку коаліції відбулася «еволюція характеру підтримки» України.


«Я пам’ятаю ті дні, коли ми думали, що систем «Patriot» ніколи не буде, - сказав посадовець, маючи на увазі складні системи протиповітряної оборони «Patriot», які Сполучені Штати, Німеччина та Нідерланди погодилися поставити. - Я думаю, що всі озираються за столом і питають, що ще можна надати».


Генерал Девід Петреус, який критикував виведення адміністрацією Байдена військ із Афганістану, по-іншому говорить про Україну. Він каже, що команда Президента виконала вражаючу роботу, керуючи НАТО і Заходом у протистоянні російському вторгненню, хоча були випадки, коли він хотів би, щоб рішення щодо надання певних систем озброєнь (як-от західні танки та більш далекобійні високоточні боєприпаси) були ухвалені раніше.


Як зауважує Петреус, величезна підтримка України з боку США та Заходу означає, що хоча росіяни, можливо, й готуються відправити сотні тисяч солдатів в Україну під час нового наступу, проте вони зіткнуться в найближчі місяці з краще навченими та краще організованими українськими солдатами, озброєними американськими ракетами великої дальності, бронетехнікою та з величезною кількістю боєприпасів. Також Петреус каже, що все ще робить ставку на перемогу українців.

79 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page