top of page
Фото автораAnton Kuchuhidze

Огляд міжнародної преси за 17 – 28 липня 2023 року

Огляд міжнародної преси цього тижня свідчить, що після Вільнюського саміту НАТО ширяться дискусії стосовно надання Україні безпекових гарантій і щодо правильного оформлення таких гарантій на законодавчому рівні.


Дуже влучною в цьому сенсі є редакторська стаття від The Washington Post. Автор наголошує, що на початку 1990-х уряд у Києві під тиском Вашингтона та Лондона погодився відмовитися від свого пострадянського ядерного арсеналу, на той час третього за величиною у світі, і передати його росії. Натомість Україна отримала хиткі запевнення, які не відповідають реальним гарантіям, що Сполучені Штати, Велика Британія та сама росія будуть поважати суверенітет та нинішні кордони України.


Тобто на Заході є досить чітке розуміння, що якби Київ зберіг свою ядерну зброю тоді, то, ймовірно, не вів би екзистенціальну війну проти рашистської федерації сьогодні. Українці знають, що коли йдеться про безпекову допомогу від друзів, запевнення – це добре, але юридично закріплені гарантії – краще. В статті зазначають, що одним із шаблонів гарантій безпеки може слугувати давня військова підтримка Ізраїлю з боку Вашингтона, закріплена в меморандумі про взаєморозуміння між двома країнами. Цю модель можна відтворити в Україні та підкріпити на Капітолійському пагорбі законодавством.


Іншою моделлю може слугувати Закон про відносини з Тайванем. Цей закон не передбачає військового втручання США в разі китайського вторгнення. Але він зобов’язує Вашингтон «надати Тайваню такі оборонні вироби та оборонні послуги в такій кількості, яка може бути потрібною для того, щоб Тайвань міг підтримувати достатній потенціал самооборони». Проте за будь-яких обставин Заходу доведеться задовольнити велику потребу Києва в озброєнні.


Несподіваною стала новина в The Wall Street Journal, що Франція поставить Україні крилаті ракети, ставши другою країною, яка підвищить ефективність Києва на полі бою за допомогою ударів великої дальності. Французькі ракети Scalp, виготовлені конгломератом MBDA, майже ідентичні крилатим ракетам Storm Shadow, які Велика Британія почала постачати Україні в травні.


Цікавий матеріал опублікували в The Wall Street Journal. В інтерв’ю Міністр закордонних справ Великої Британії стверджує, що вихід росії з підтриманої ООН угоди щодо дозволу на експорт українського зерна демонструє, чому москва повинна зазнати поразки у війні – інакше світ зіткнеться з ще більшою економічною руйнацією, яка непропорційно впаде на найбідніші верстви населення. Також Міністр додав: «Українці заслуговують на нашу постійну підтримку, оскільки вони максимально використовують ту допомогу, яку ми їм надаємо».


Le Monde пише про те, що ЄС виділить 20 мільярдів євро на оборону України. Європейські країни в межах European Peace Facility виділятимуть по 5 млрд євро на рік протягом наступних чотирьох років на оборонні потреби України.

Загалом тенденція підтримки України залишається стабільною. Очевидно, західні партнери з кожним днем все більше усвідомлюють, що саме м’яка позиція у відносинах із росією і нерішучість НАТО призвели до повномасштабного вторгнення рашистів до України. Я впевнений, що країни Заходу знайдуть консенсус щодо чітких гарантій безпеки Україні, закріплених на законодавчому рівні.




Президент Франції Еммануель Макрон заявив у вівторок, що Франція надасть Україні крилаті ракети, ставши другою країною, яка покращить шанси Києва на полі бою шляхом надання можливостей нанесення ударів великої дальності.


Французькі ракети Scalp, виготовлені конгломератом MBDA, майже ідентичні крилатим ракетам Storm Shadow, які Великобританія почала постачати Україні в травні. Радіус дії цих ракет становить понад 300 миль, що значно більше, ніж у будь-якої зброї, яку досі постачає в Україну Вашингтон.




Вихід росії з підтриманої ООН угоди щодо експорту українського зерна показує, чому москва повинна зазнати поразки у війні — інакше світ зіткнеться з ще більшою економічною катастрофою, яка непропорційно вплине на найбідніші верстви населення, заявив у інтерв’ю міністр закордонних справ Великобританії.


«Ми маємо визнати, що якщо ми підведемо Україну, якщо ми дозволимо президенту росії володимиру путіну перемогти, економічний біль, який ми зараз відчуваємо, втратить значення», — сказав Джеймс Клеверлі виданню The Wall Street Journal під час візиту до Нью-Йорка, де Великобританія протягом місяця головує в Раді безпеки ООН.




Європейський Союз розробляє плани виділення 20 мільярдів євро протягом чотирьох років для допомоги Україні в протистоянні вторгненню росії, повідомили офіційні особи в четвер, 20 липня.


Після зустрічі на рівні міністрів у Брюсселі Високий представник Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що блок «перетворить існуючу підтримку на довгострокові наміри щодо забезпечення безпеки та стійкості України».


«Ми пропонуємо створити окремий юніт Європейського фонду миру, щоб протягом наступних чотирьох років виділяти до 5 мільярдів євро на рік на оборонні потреби України», — сказав він.




Це питання актуальне після того, як цього місяця провідні промислово розвинені демократії світу назвали «непохитною» обіцянку надавати Україні сучасну зброю та посилювати навчання та обмін розвідданими. За словами представників Великої сімки, яка складається зі США, Великої Британії, Канади, Німеччини, Франції, Італії та Японії, ідея полягає в тому, щоб кожна країна досягла двосторонньої угоди з Києвом, гарантуючи, що вона матиме «міцні сили, здатні захистити Україну зараз і стримати російську агресію в майбутньому».


Ця заява є критично важливим елементом стратегії Заходу в Україні — показати, що Захід має політичну волю пережити російського диктатора Володимира Путіна, який налаштований на тривалу війну в Україні в надії, що це підірве рішучість і єдність союзників. Навіть якщо Україна залишиться в залі очікування НАТО, де вона перебувала 15 років, Заходу доведеться задовольняти велику потребу Києва у зброї.

15 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page