top of page
Фото автораAnton Kuchuhidze

Огляд міжнародної преси за 29 липня – 9 серпня 2024 року

Україна отримала винищувачі F-16 у межах авіаційної коаліції, яку було створено навесні 2023 року. Передача винищувачів та їхнє поступове оснащення було головною темою західних засобів масової інформації останніми тижнями. Видання The Economist заявило, що Україна має отримати 79 літаків F-16, 20 із них прибудуть до кінця цього року. Решта винищувачів прибудуть партіями протягом 2025 року.


Зеленський офіційно підтвердив, що Україна нарешті отримала перші західні винищувачі F-16. Але наразі гостро стоїть питання про джерело критично важливого озброєння для цих літаків. The Wall Street Journal повідомляє, що США погодилися озброїти десятки винищувачів F-16, які відправляються в Україну, ракетами американського виробництва та іншим сучасним озброєнням.


Окрім того, як зазначають у Le Monde, Сполучені Штати оголосили про нову військову допомогу Україні на суму майже 1,7 мільярда доларів, яка включає засоби протиповітряної оборони та артилерійські снаряди, яких українські військові вкрай потребують.


Допомога включає обладнання на 200 мільйонів доларів, яке буде отримано з наявних військових запасів США і швидко прибуде на поле бою, а майже 1,5 мільярда доларів спрямують на нові замовлення, на які піде більше часу. Про це йдеться в заяві Міністерства оборони США.


Європейський Союз також схвалив перший черговий платіж із пакету підтримки України на суму приблизно 50 мільярдів євро, спрямований на підтримку економіки країни під час російського вторгнення. Про це пишуть у Bloomberg.


Також, як йдеться в заяві ЄС, Україна отримає 4,2 млрд євро, які Київ може використати на підтримку державного управління та зміцнення фінансової стабільності.


Нещодавно Президент Зеленський дав інтерв’ю французькому виданню Le Monde, де він зазначив, що будь-яке питання територіальної цілісності України не може бути вирішене одним президентом, або однією людиною, або всіма президентами світу без українського народу. Це просто не може бути зроблено. Це суперечить Конституції України. І тому це питання стосується виключно нас.


Хтось нещодавно сказав: "А що, якби Україна віддала свої території в обмін на щось, на гарантії безпеки, може, НАТО, може, ЄС?". Таких заяв може бути багато, але треба розуміти, що офіційно Україні ніхто нічого не пропонував. І Україна ніколи не віддасть свої території. Ті, хто при владі, не мають офіційного права відмовлятися від своїх територій. Для того, щоб це сталося, український народ повинен цього захотіти.


Отримання винищувачів F-16 – це ще один поворотний момент у війні, який значно посилить позиції Повітряних сил Збройних сил України. Проте Президент Володимир Зеленський заявляв, що Україні потрібно щонайменше 128 винищувачів F-16, щоб створити рашистам ефективну конкуренцію у небі.


Сподіваюсь, що наступним кроком буде дозвіл використовувати отримані F-16 та інше озброєння для нанесення ударів по військовим базам рашистської федерації в межах самооборони. Як я вже зазначав, Данія дозволяє ЗСУ використовувати F-16 для ударів по рф. Велика Британія та Франція, які передали ЗСУ свої далекобійні ракети, не проти ударів по російській території. Їх також підтримують Канада, Швеція, Нідерланди, Фінляндія, Чехія, Польща та країни Балтії.

 



США погодилися озброїти десятки винищувачів F-16, які відправляються в Україну, ракетами американського виробництва та іншим сучасним озброєнням, вирішивши тим самим давнє питання про західні літаки.


Данія та Нідерланди готуються відправити перші американські винищувачі F-16 в Україну цього літа, а згодом ще більше надійде з Бельгії та Норвегії. Але все ще залишається невирішеним питання про джерело критично важливого озброєння для цих літаків.

 



У понеділок, 29 липня, Сполучені Штати оголосили про нову військову допомогу Україні на суму близько 1,7 мільярда доларів, яка включає засоби протиповітряної оборони та артилерійські снаряди, яких, за словами київських військових, вони відчайдушно потребують.


Допомога включає 200 мільйонів доларів на обладнання, яке буде отримано з існуючих військових запасів США і швидко прибуде на поле бою, а також близько 1,5 мільярдів доларів на нові замовлення, які займуть більше часу, йдеться в заяві Міністерства оборони.

 



Європейський Союз дозволив виділити перший платіж зі свого пакету підтримки України, що становить майже 50 мільярдів євро (55 мільярдів доларів), спрямований на підтримку економіки країни під час російського вторгнення.


Україна отримає 4,2 млрд євро, які Київ може використати на підтримку державного управління та зміцнення фінансової стабільності, йдеться у заяві ЄС у вівторок. У ній підкреслюється "важливість виділення цих грошей якнайшвидше, враховуючи складну фіскальну ситуацію в Україні".

 



Зеленський наполягає на скликанні другого саміту до виборів у США в листопаді, де за столом переговорів може бути присутня росія. Ці зусилля докладаються в той час, коли Україна та її західні союзники стурбовані поверненням Дональда Трампа на посаду президента на тлі зростаючої втоми і відсутності серйозних проривів на полі бою.


"Найважливішим очікуванням від другого саміту є те, що він сформує основні передумови для припинення бойових дій", - сказав Єрмак в інтерв'ю агентству Bloomberg зі свого офісу в Києві в середу. "Ми повинні закінчити цю війну якомога швидше і отримати справедливий мир".

 





Ви повинні розуміти, що будь-яке питання територіальної цілісності України не може бути вирішене одним президентом, або однією людиною, або всіма президентами світу, без українського народу. Це просто не може бути зроблено. Це суперечить Конституції України. І тому це питання стосується виключно нас.


Хтось нещодавно сказав: "А що, якби Україна віддала свої території в обмін на щось, на гарантії безпеки, можливо, НАТО, можливо, ЄС?". Таких заяв може бути багато, але треба розуміти, що офіційно Україні ніхто нічого не пропонував. І Україна ніколи не віддасть свої території. Ті, хто при владі, не мають офіційного права відмовлятися від своїх територій. Для того, щоб це сталося, український народ повинен цього захотіти.

23 перегляди0 коментарів

Comentarios


bottom of page