top of page
Фото автораAnton Kuchuhidze

Огляд міжнародної преси за 3 – 14 липня 2023 року

Цього тижня вся увага міжнародної преси прикута до Вільнюського саміту НАТО, який розпочався у вівторок, 11 липня. Найголовнішими результатами для України після дводенного саміту НАТО стали безпекові гарантії від держав-членів блоку.


Напередодні Вільнюського саміту цікавий матеріал вийшов у The Washington Post про те, що лише членство в НАТО може гарантувати мир в Україні. Автор статті зазначає, що тепер НАТО може виправити принаймні частину своїх помилок 2008 року. Адже залишити Україну поза альянсом НАТО – це заклик до відновлення агресії. Членство в НАТО закріпить реальність того, що доля України разом із Заходом, НАТО та Європейським Союзом. Чим швидше путін зіткнеться з цією чіткою й безпомилковою реальністю, тим швидше він буде змушений визнати, що програв свою війну.


Критики членства в НАТО кажуть, що це спровокує путіна продовжувати війну. Проте історія демонструє інше: путін вторгся лише в країни, що не входять до НАТО. Тобто на Заході чітко розуміють, що членство України в Альянсі є невід’ємною частиною глобальної системи безпеки.


Ймовірно, що про всі деталі й результати саміту у Вільнюсі ми не дізнаємось, проте наразі починає з’являтися деяка інформація про домовленості щодо потужних оборонних пакетів. Так, наприклад, у Reuters окреслюють, що є домовленість про нові установки Patriot від Німеччини й потужні домовленості з Канадою.


У The Wall Street Journal також пишуть, що адміністрація Байдена планує відправити в Україну касетні боєприпаси, аби зміцнити наступальні позиції у боротьбі з російськими військами. Боєприпаси були б корисними, особливо проти окопів на російських позиціях на полі бою.


Саміт НАТО у Вільнюсі демонструє, що партнери України не просто вірять, а впевнені в її перемозі. Адже в наступній декларації, яку, як очікують, підпишуть усі члени G7, буде визначено, як союзники підтримуватимуть Україну найближчими роками, щоб покласти край війні, а також стримувати й реагувати на будь-які майбутні напади агресора.



Адміністрація Байдена планує надіслати в Україну касетні боєприпаси, які розкидають невеликі снаряди по великій території. Це потрібно, щоб Україна зміцнила свою позицію в наступі на російські війська, на який зроблені високі ставки. Про це заявили американські високопосадовці.


Білий Дім погодився надати дозвіл, відповідно до законів США про експорт зброї, на відправлення зброї, офіційно відомої як вдосконалені звичайні боєприпаси подвійного призначення (DPICM).


«Боєприпаси були б корисними, особливо проти укріплених позицій на полі бою», - заявила в Конгресі минулого місяця Лора Купер, старший чиновник Міністерства оборони.



«Наша підтримка триватиме довго в майбутньому. Це потужна заява про наші зобов’язання щодо України, - сказав президент Джо Байден разом із лідерами G7, до якої входять США, Велика Британія, Канада, Франція, Німеччина, Італія і Японія. - Ми будемо там стільки, скільки буде потрібно».


«Сьогодні є гарантії безпеки України на шляху до НАТО, - сказав він. - Українська делегація везе додому суттєву перемогу України у сфері безпеки».


Проте Зеленський наполягав на більшому і сказав, що порушить питання про потреби України у зброї великої дальності на зустрічі з Байденом на саміті.


«Можна констатувати, що результати саміту добрі, але якби було запрошення, вони були б ідеальними», - додав він.



Залишити Україну поза альянсом НАТО – це запрошення до відновлення агресії. Членство в НАТО закріпить реальність того, що доля України – із Заходом, в НАТО та Європейському Союзі. Чим раніше путін зіткнеться з цією чіткою й безпомилковою реальністю, тим швидше він буде змушений визнати, що програв свою війну.


путін добровільно не відмовиться від свого прагнення завоювати Україну, доки він вірить, що зможе досягти успіху. Він використовуватиме будь-яке припинення бойових дій, щоб зробити паузу, відновити свої сили та поновити вторгнення через кілька років - так само, як він це зробив після свого вторгнення та анексії Криму в 2014 році.


Саме українці вирішуватимуть, чи приєднуватися до НАТО, перш ніж вони повністю об’єднають свою країну. Якщо вони це зроблять, НАТО не повинно визнавати анексію росією будь-якої української території - так само, як союзники ніколи не визнавали радянську анексію країн Балтії. Але українці зможуть зробити цей вибір, тільки якщо він буде підкріплений статтею 5 НАТО про те, що напад на одного є нападом на всіх членів Альянсу.



Протягом більш ніж року війни президент Байден вагався і не хотів надати Україні ті види зброї, які могли б виявитися вирішальними проти натиску росії, а потім зробив це лише під тиском громадськості та Конгресу. Приблизно так він відреагував на китайський шпигунський літальний апарат, якому дозволив дрейфувати над стратегічними об’єктами в Сполучених Штатах, перш ніж його збити.


Навіть не надсилаючи регулярні війська, США та НАТО асоціювались з Україною. Нездатність зараз перемогти росію з її хитким керівництвом і, здавалося б, некомпетентною армією, стане нищівним ударом для надзвичайно мужнього та стійкого українського народу, а також для довіри до Заходу.

20 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page