top of page
Фото автораAnton Kuchuhidze

Огляд міжнародної преси за 31 липня – 11 серпня 2023 року

Цього тижня в західних засобах масової інформації активно обговорюють питання проведення мирних переговорів у Саудівській Аравії. Україна та західні партнери сподіваються, що ці зусилля завершаться мирним самітом наприкінці цього року, де світові лідери підпишуть спільні принципи вирішення війни. Вони сподіваються, що ці принципи зможуть сформувати майбутні мирні переговори між росією та Україною на основі мирного плану Президента Зеленського.


Газета The Wall Street Journal пише, що на зустріч у Джидді Саудівська Аравія та Україна запросили 30 країн, зокрема Індонезію, Єгипет, Мексику, Чилі та Замбію. Тобто до переговорів залучають ключові країни, що розвиваються, в межах активізації зусиль щодо консолідації міжнародної підтримки мирних вимог України і наявний мирний план із 10 пунктів, який закликає до повернення всіх окупованих територій і вимагає, щоб російські війська вийшли з України до початку мирних переговорів. Адже багато з цих країн були здебільшого нейтральними щодо війни.


Цього тижня пролунала важлива заява про те, що Україна та Сполучені Штати почали переговори, спрямовані на забезпечення гарантій безпеки для України, продовжуючи зобов’язання країн G7 на саміті НАТО минулого місяця. Про це повідомляють у Reuters.


Цікаву статтю опублікували в The Wall Street Journal про те, що США та їхні союзники мають діяти негайно і забезпечити Україні придбання дронів. Війна в Україні – перша війна безпілотників. Безпілотні авіаційні системи, або БПЛА, мають вирішальне значення для стратегії України.


Зустріч у Джидді є важливим кроком до практичної реалізації мирних ініціатив, запропонованих Україною, і для підтримки цих ініціатив великими країнами, багато з яких дотримуються нейтралітету. Сподіваюсь, що за результатом цієї зустрічі буде встановлено дату проведення мирного саміту і відбудеться закріплення мирного плану України на всіх рівнях. Важливо, що західні партнери розуміють, що в основі будь-якого мирного врегулювання має бути повага до територіальної цілісності та суверенітету України.




США та їхні союзники повинні діяти негайно. Виробники безпілотників на Заході прагнуть конкурувати з компанією «DJI» та іншими китайськими компаніями. США має змінити структуру частини своєї допомоги Україні, включивши до неї квадрокоптери виробництва американських компаній.


Міністр оборони може ініціювати екстрену програму в межах Управління швидкого придбання Міністерства оборони США. Ці повноваження, які дозволяють міністру оборони виділяти кошти майже з будь-якого джерела в бюджеті Пентагону, застосовуються у випадку «незаперечної потреби національної безпеки», яка вимагає «негайного початку проєкту» та «швидкого розгортання». Потреба очевидна. Американська підтримка України зазнає краху, якщо зруйнується система БПЛА-розвідки.




Мої африканські друзі, росія точно не ваш друг. У кожній із ваших країн, де ви широко відкриваєте обійми росії, вона відтворює найжорстокіше з того, що робили французькі, англійські, бельгійські, португальські та німецькі колонізатори до того, як ви їх вигнали.


Російська антизахідна риторика та безперервне повторення вчорашнього імперіалізму є грубим маневром відволікання, який не повинен ввести вас в оману та не має іншого ефекту, окрім як приховування імперіалізму, який росія практикує сьогодні.


Ця сліпота негідна історії Африки. Неможливо, щоб ви вели стільки визвольних війн, щоб повернутись спиною до України, яка йде тим самим шляхом і поступово звільняється від кайданів.




За словами дипломатів, які беруть участь в обговоренні, у зустрічі в місті Джидда 5 і 6 серпня візьмуть участь високопосадовці з 30 країн. Вона відбувається на тлі боротьби, що посилюється, між кремлем і західними прихильниками України за підтримку з боку основних країн, що розвиваються, багато з яких були нейтральними щодо війни в Україні.


Україна та західні офіційні особи сподіваються, що ці зусилля завершаться мирним самітом наприкінці цього року, де світові лідери підпишуть спільні принципи вирішення війни. Вони сподіваються, що ці принципи зможуть сформувати майбутні мирні переговори між росією та Україною на користь Києва.




Цими вихідними високопосадовці з 30 країн зібралися в Джидді, Саудівська Аравія, щоб обговорити мир в Україні. Але це не буде типовою мирною конференцією.


Незважаючи на це, зустріч є частиною потенційно важливого процесу, який, як сподіваються Україна та її західні прихильники, може призвести до вироблення спільного набору принципів з важливими країнами, що розвиваються, для формування майбутніх мирних переговорів на користь Києва. Багато з цих країн, що розвиваються, як-от Бразилія, Індія та Південна Африка, були переважно нейтральними щодо війни.


Україна та європейські чиновники сподіваються, що цей процес призведе до великого мирного саміту, де учасники зможуть підписати спільне бачення того, як має закінчитися війна. Президент України Володимир Зеленський написав у соцмережі X (раніше Twitter), що сподівається, що саміт відбудеться восени.




Україна та США у четвер почали перемовини, спрямовані на забезпечення гарантій безпеки для України в межах зобов’язань, які країни «Великої сімки» взяли на себе на саміті НАТО минулого місяця. Про це повідомив глава Адміністрації Президента Володимира Зеленського.


Україні було сказано, що «Велика сімка» розробить і дотримуватиметься гарантій безпеки та допоможе зміцнити свою армію, з огляду на вторгнення росії в Україну, яке триває 17 місяців.




Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що прагне відродити чорноморську зернову угоду в «розширеному масштабі», закликавши західні країни допомогти перетворити цю ініціативу на основу миру між росією та Україною.


Контакти щодо відновлення ініціативи «з розширеним масштабом» тривають, але рішення залежить від того, чи західні країни «виконають свої обіцянки», додав Ердоган, не уточнюючи, які саме зобов’язання було порушено.

20 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page