top of page
Фото автораAnton Kuchuhidze

Огляд міжнародної преси за 19 – 30 червня 2023 року

Огляд міжнародної преси цього тижня свідчить про те, що Європа вже вкотре остаточно зрозуміла – рашистська федерація несе загрозу всій системі безпеки в Європі і не тільки. До того ж, зважаючи на останні події в самій рашистській федерації, зруйновано міф про монолітність її влади. Ймовірно, на фоні цих подій підтримка України збільшуватиметься, а шлях до НАТО прискорюватиметься.


Дуже показовим є нове опитування, проведене Інститутом Рейгана, яке свідчить, що три чверті американців вважають перемогу України над росією важливою для США. Серед них – 86% демократів і 71% республіканців. Прихильники допомоги Україні висловили думку, що найважливішим було протистояти російській агресії в Україні, щоб утримати москву від вторгнення в інші сусідні країни.


Опитування також показало, що люди частіше підтримують допомогу Україні, коли більше дізнаються про деталі витрат та результати допомоги. Про це пише The Washington Post.


У французькому виданні Le Monde опубліковано цікаву статтю про те, що вступ України до НАТО йде в руслі історії. У цій статті автор закликає пана Макрона підтримати Україну, оскільки це посилило б його плани щодо «європейської стратегічної автономії».


Якщо Україна не лише озброєна та навчена своїми союзниками, але й має гарантії безпеки від них, чи є сенс відмовляти їй у членстві, адже це лише формалізує реальність де-факто. Можна впевнено сказати, що ця двозначність ставатиме все більш марною і навіть небезпечною, спонукаючи москву перевіряти межі нашої підтримки України.


Reuters пише, що в Європейській комісії повідомили, що уряди Європейського Союзу підтримують ідею використовувати доходи від заморожених російських активів для фінансування України і вони досягають консенсусу щодо механізмів конфіскації.


Як зазначає The Wall Street Journal, у понеділок міністри закордонних справ європейських країн пообіцяли надати Україні нову військову підтримку. А Німеччина після збройного повстання в росії минулими вихідними заявила, що на постійній основі розмістить приблизно 4000 солдатів у союзника НАТО Литві. Тобто це свідчить лише про одне – поки рашистська федерація веде свою агресивну політику, в Європі ніхто не захищений від цих дій. Наша безпека є єдиною на всьому континенті, і наші партнери це розуміють.


Сьогодні навіть такі країни як Франція і Німеччина, які колись блокували вступ України до НАТО, не виключають членства України в Альянсі і відкрито заявляють про це. Вони передають важке озброєння, стали частиною танкової коаліції і загалом зробили багато змін у своїй політиці. А отже, членство в НАТО лише формально закріпить належність України до цього блоку.




Згідно з даними опублікованого в неділю опитування, проведеного Президентським фондом та інститутом Рейгана, три чверті американців вважають, що для США важливо, щоб Україна виграла війну проти російської агресії. Зокрема, так вважають 86 % демократів і 71 % республіканців. Цього року Дональд Трамп завагався, коли його запитали, хто має виграти війну, але американці не поділяють його позицію.


Майже 60 % американців підтримують надсилання військової допомоги США Україні, і ця цифра залишається приблизно стабільною після опитування в листопаді 2022 року. Коли їм надали інформацію про те, що США витратили лише 3 % свого річного бюджету Пентагону на військову допомогу Україні, тоді як Київ утримував більшу частину своїх територій, майже два з трьох респондентів сказали, що допомога «варта витрат».




Після збройного повстання в росії у минулі вихідні, у понеділок міністри закордонних справ країн-членів ЄС пообіцяли надати Україні нову військову підтримку, а Німеччина заявила, що на постійній основі розмістить приблизно 4000 солдат у Литві, яка є союзником НАТО.


Міністри закордонних справ Європейського Союзу заявили на щомісячній зустрічі, що президент росії володимир путін, швидше за все, вийде ослабленим із зіткнення з командиром воєнізованого угруповання «Вагнер» Євгеном Пригожиним. Багато хто висловив побоювання щодо того, як може розгорнутися боротьба за владу в росії, але заявили, що НАТО зосереджуватиметься на підтримці України.




У суботу Міністр оборони України заявив, що наступного місяця може розпочатися міжнародна програма підготовки українських пілотів до управління винищувачами «F-16».


Київ, який почав контрнаступ проти російських військ, неодноразово заявляв, що йому потрібні нові західні літаки, щоб успішно протистояти домінуванню москви в повітрі.


Члени НАТО Данія та Нідерланди очолюють зусилля міжнародної коаліції з підготовки пілотів і допоміжного персоналу, обслуговування літаків та, зрештою, постачання «F-16» в Україну.




США нададуть Києву новий військовий пакет на суму до 500 мільйонів доларів США, - заявив Пентагон у вівторок, демонструючи підтримку боротьби України з росією, оскільки москва має справу з наслідками заколоту найманців.


Відповідно до заяви Пентагону, пакет включатиме наземну військову техніку, зокрема бойові машини «Bradley» і бронетранспортери «Stryker», а також боєприпаси для реактивних систем «HIMARS».




У п'ятницю Європейська комісія повідомила, що уряди Європейського Союзу підтримують ідею використовувати доходи від заморожених російських активів для фінансування України і домовляються щодо можливих варіантів такого використання.


Через вторгнення москви в Україну в лютому 2022 року ЄС, до якого входить 27 країн, арештував понад 200 мільярдів євро активів російського центрального банку та ще 30 мільярдів приватних активів російських олігархів.




Партнери з Організації Північноатлантичного договору (НАТО) 11 і 12 липня у Вільнюсі повинні будуть відповісти на заявку України щодо набуття членства. Франції було б добре порадити чітко підтримати перспективу членства, що може вступити в силу після закінчення поточної війни.


По-перше, такий вступ узгоджується з напрямком історії. Залишивши осторонь дипломатичні перемовини, коли Україна буде не лише озброєна та навчена своїми союзниками, але й матиме гарантії безпеки від них, чи є сенс відмовляти їй у членстві, це лише формалізує існуючу реальність. Можна впевнено посперечатися, що ця двозначність ставатиме все більш марною і навіть небезпечною, спонукаючи москву перевіряти межі нашої підтримки України.


По-друге, інтеграція України в НАТО може стати можливістю для французького бачення європейської безпеки. Франція виступає за більшу «європейську стратегічну автономію», тобто підхід до європейської оборони, який менше залежить від збройних сил США.

10 переглядів0 коментарів

Commentaires


bottom of page