top of page
Фото автораAnton Kuchuhidze

Огляд міжнародної преси за 3 – 14 червня 2024 року

Цього тижня міжнародні засоби масової інформації здебільшого розкривали тему скасування низкою країн заборони використання західної зброї для захисту від ударів з території росії.


Так, у четвер адміністрація Байдена вперше заявила, що дозволить українським військам проводити обмежені обстріли з американського озброєння на території росії. Нова політика дозволить українським військам використовувати артилерію і запускати ракети малої дальності з пускових установок HIMARS проти командних пунктів, складів зброї та інших об'єктів на російській території, які використовуються російськими військами для здійснення нападу на Харків. Про це повідомляє The Wall Street Journal.


Окрім того, як пишуть у The Wall Street Journal, Франція та Велика Британія також надали дозвіл нейтралізувати військові об’єкти, з яких запускаються ракети, і, по суті, військові об’єкти, з яких атакують Україну. Зі схожими заявами виступили Швеція, Польща, Фінляндія та інші країни.


Пан Макрон перетворився на одного з провідних західних лідерів, який просуває інтереси нашої держави у війні, описуючи конфлікт як екзистенційний для Європи. Нещодавно, як зазначають у Le Monde, Президент Франції Еммануель Макрон заявив про готовність передати Україні багатоцільові винищувачі Mirage 2000. Через невелику кількість цієї авіації Макрон оголосив про створення "коаліції" з постачання літаків Mirage.


Він наголосив, що мир у конфлікті не може бути досягнутий через "капітуляцію сторони, яка зазнала агресії". "Ми за мир, який відповідає міжнародному праву, але який визнає законне право народу на опір, коли він зазнає агресії", – сказав Макрон.


В інтерв'ю виданню The Economist Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав союзників НАТО, які постачають зброю Україні, скасувати заборону на її використання для ураження військових об'єктів у росії.


"Настав час для союзників розглянути питання про зняття деяких обмежень, які вони наклали на використання зброї, яку вони надали Україні, – зазначив пан Столтенберг. – Особливо зараз, коли значна частина бойових дій відбувається в Харкові, недалеко від кордону, відмова Україні в можливості використовувати цю зброю проти законних військових цілей на російській території дуже ускладнює її захист".


Reuters повідомляє, що Президент США Джо Байден та Президент Володимир Зеленський підписали безпекову угоду між США та Україною, розраховану на 10 років. В угоді зазначається, що Сполучені Штати мають намір надавати довгострокову матеріальну, навчальну, консультаційну, розвідувальну, оборонно-промислову, інституційну та іншу підтримку для розвитку українських сил безпеки та оборони.


Неможливість нейтралізувати російську зброю, яка використовується для нападу на нашу державу, по суті, означає неможливість захищатися. Я щиро дякую партнерам за нещодавнє рішення про зняття заборон, але вважаю, що Україна має отримати право завдавати ударів західною зброєю по всій території росії. Обмеження щодо дальності повинні бути зняті. Лише за таких умов Україна зможе ефективно обороняти себе від російської агресії.




У четвер адміністрація Байдена вперше заявила, що дозволить українським військам проводити обмежені обстріли з американського озброєння на території росії.


Нова політика дозволить українським військам використовувати артилерію і запускати ракети малої дальності з пускових установок HIMARS проти командних пунктів, складів зброї та інших об'єктів на російській території, які використовуються російськими військами для здійснення нападу на Харків на північному сході України. Але ця політика не дає Україні дозволу на використання ракет класу "земля-земля" більшої дальності ATACMS на території росії.




Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що українським військам дозволено використовувати потужні крилаті ракети, які постачає Франція, для нанесення ударів по території росії за умови, що зброя буде використовуватися лише для знищення військових об'єктів, які обстрілювали Україну.

 

Ці коментарі, зроблені під час прес-конференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцем, з'явилися в той час, коли Україна та її європейські союзники почали тиснути на адміністрацію Байдена з вимогою послабити обмеження на використання західних озброєнь для нанесення ударів по російській території.




Президент Франції Еммануель Макрон у п'ятницю, 7 червня, розкритикував те, що він назвав "табором пацифістів" і "духом поразки" у боротьбі України проти російського вторгнення, пообіцявши, що український опір не закінчиться капітуляцією.


"Ми знаємо цей табір пацифістів. Це табір капітулянтів. Це дух поразки. Ми не такі", - заявив Макрон журналістам у Парижі разом з українським лідером Володимиром Зеленським, тонко натякаючи на своїх критиків, включно з ультраправою опозицією.




Президент Франції Еммануель Макрон під час телевізійного інтерв'ю у четвер, 6 червня, заявив, що Франція надасть Україні свої бойові літаки "Міраж", щоб допомогти країні захиститися від російської агресії. Він виступив після того, як президент України Володимир Зеленський приєднався до світових лідерів у Франції, щоб вшанувати пам'ять про висадку в Нормандії.


Зеленський також перебував у Франції, щоб отримати більше західної допомоги, а його війська в цей час боролися, щоб зупинити російський наступ під східним містом Харковом у війні, яка стала найбільшим конфліктом в Європі з часів Другої світової війни.

 



Лідери G-7 мають намір досягти політичної домовленості про надання Україні 50 мільярдів доларів допомоги за рахунок прибутків, отриманих від заморожених російських суверенних активів.


Однак технічні деталі угоди необхідно буде доопрацювати після саміту лідерів G-7, який відбудеться в Італії цього тижня, а це означає, що укладення остаточної угоди може зайняти деякий час, сказав французький чиновник, який говорив на умовах анонімності.

 



Генеральні секретарі НАТО зазвичай не критикують політику найбільшої і найважливішої країни-члена Альянсу. Але Єнс Столтенберг, чиє десятирічне перебування на посаді добігає кінця, зробив саме це. В інтерв'ю виданню The Economist, опублікованому 24 травня, він закликав союзників НАТО, які постачають зброю Україні, скасувати заборону на її використання для ураження військових об'єктів у росії. Очевидною, хоча і неназваною, метою пана Столтенберга була політика Джо Байдена, президента США, яка полягає в тому, щоб контролювати те, що Україна може і не може атакувати за допомогою систем, що постачаються американцями.

 



Президент США Джо Байден і президент України Володимир Зеленський підписали в четвер 10-річну двосторонню угоду про безпеку, спрямовану на посилення захисту України від російських загарбників і наближення України до членства в НАТО.


Угода, підписана в кулуарах саміту G7 в Італії, має на меті зобов'язати майбутні адміністрації США підтримувати Україну, навіть якщо колишній президент Дональд Трамп переможе на виборах у листопаді, заявили офіційні особи.

15 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page