top of page
Фото автораКущ Олексій

Потрібна чітка доктрина нашої країни за африканським напрямком із включенням в програми допомоги континенту



The Lancet дав цікавий прогноз щодо демографічної динаміки у світі.


Це британський щотижневий рецензований загальний медичний журнал. Один із найвідоміших, найстаріших і найавторитетніших загальних журналів з медицини.


Згідно з прогнозом, до 2100 року Китай перестане бути найчисленнішою країною світу: чисельність населення скоротиться з 1,4 млрд осіб до 732 млн.


Примітно, що Нігерія до кінця століття обжене Китай!!!


Чисельність населення в цій африканській країні досягне 791 млн, збільшившись майже в 3,7 раза.


Чисельність населення Індії теж скоротиться, але все ще перевищуватиме 1 млрд осіб. Тобто Індія збереже статус найбільш густонаселеної країни світу.


З огляду на принцип конвергенції питомої ваги країни за чисельністю населення з питомою вагою у світовій економіці, центр економічної активності частково зміститься в Африку.


Виграють ті країни, хто вчасно це зрозуміє, оскільки ціна входу на африканські ринки зараз досить дешева.


Для України справжній неосвоєний Клондайк - африканські країни (південніше озера Чад, екваторіальні, Південна Африка).


З одного боку, там значна чисельність населення і попит на продовольство: Ефіопія, Нігерія, Кенія, Ангола, Конго тощо.


З іншого - мізерні обсяги поставок продукції сільського господарства з України, що можна пояснити специфікою регіону: вхід на внутрішні ринки цих країн можливий лише за політичної та фінансової підтримки з боку держави, коли співпраця в агросфері підкріплюється іншими опціями (постачання озброєнь, технологій, співпраця у сфері видобутку природних ресурсів, будівництво промислових та інфраструктурних об'єктів).


Тобто потрібна чітка зовнішньополітична доктрина нашої країни за африканським напрямком із включенням України в програми допомоги континенту.


До речі, зараз дуже добре себе показала програма Grain From Ukraine, ініційована президентом України Володимиром Зеленським: українське зерно купують західні країни для поставок у бідні держави Африки.


Для нас це і збут аграрної продукції, і політичний вплив в Африці.


На жаль, одні приватні українські компанії цей ринок не відкриють, але якщо в контексті державно-приватного партнерства нам вдасться це зробити - ми отримаємо практично безлімітний і при цьому глибоко диверсифікований ринок як за видами товарів, так і за споживачами.


До речі, крім БРІКС є й інші потенційні блоки країн Глобального Півдня, що розвиваються.


Наприклад, МІНТ - акронім Мексики, Індонезії, Нігерії та Туреччини.


Термін ввів в обіг аналітик Джим О'Ніл.


Абревіатура використовується переважно в рамках економічного аналізу, а також в академічних колах.


Часто її використовують у фінансовій сфері, маркуючи міжнародні облігації цих країн.


Нині в країнах МІНТ майже 700 млн осіб, але до кінця століття цей показник може зрости до 1,5 млрд, що можна порівняти з нинішнім Китаєм.


Цікаво, що чисельність населення в США до кінця століття практично не зміниться, не дивлячись на нинішню міграційну зарубу між республіканцями і демократами: зараз 332 млн, а буде аж 335 млн осіб.

18 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page