top of page
Фото автораUnited Ukraine

Те, що росія робить на ЗАЕС, незбагненно, її має бути покарано – Ігор Петренко


Весь світ має бути зацікавлений у санкціях проти “Росатому”, позаяк росія порушила всі можливі правила та конвенції у сфері ядерної безпеки. Про це сказав доктор політичних наук, експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна” Ігор Петренко, коментуючи в ефірі телеканалу FREEДОМ заяву президента України Володимира Зеленського про те, що Росія не може бути сумлінним учасником будь-яких угод в атомній галузі.


“Я думаю, що всі країни в цьому зацікавлені, оскільки справді рф порушує всі можливі конвенції, всі можливі правила, те, що вона робить на ЗАЕС, це просто незбагненно, і вона має бути покарана. Україна з перших днів окупації Чорнобильської електростанції, Зони відчуження, Запорізької атомної електростанції постійно порушує питання щодо запровадження санкцій проти “Росатому”, — наголосив експерт.


Він зазначив, що санкції необхідні як мінімум із двох причин. По-перше, “Росатом” приносить росії гроші для продовження війни, по-друге, це важіль тиску рф на країни, в яких вона реалізує свої ядерні проєкти. Їх на сьогодні не менше ніж 12.


“Тому вони тиснуть на різні країни. Той самий Єгипет, та сама Угорщина та багато інших шантажують і фактично схиляють до певних рішень”, — коментує доктор політичних наук.


На його думку, Україна зробила позитивний крок, запровадивши санкції проти чиновників “Росатому”, проте потрібні глобальні санкції проти самої компанії. Щодо українських дій у цьому напрямку, на думку Петренка, це мають бути приклади щодо диверсифікації постачання ядерного палива.


“Є альтернативи. Україна — добрий приклад того, як можна шукати альтернативи у цій сфері. У нас вже є підписаний контракт із Westinghouse… Та ж Болгарія — це теж гарний приклад. Вони відмовилися від співпраці з “Росатомом”, — коментує політолог.


Він також наголосив, що Україна зацікавлена у вичавлюванні Росії із усіх сфер, зокрема атомної енергетики. Тим більше, що визнання такої енергетики зеленою відкриває нові перспективи для України.


“Україна має шанси бути постачальником атомної електроенергії. І це теж хороша підмога нашій енергетичній незалежності та, скажімо, зароблянню грошей. Уже треба про це думати, і вже потрібно залучати інвесторів саме у цю сферу”, — зазначив Ігор Петренко, акцентувавши, що у цьому мають бути зацікавлені й партнери України.


Джерело: "FREEДОМ"

8 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page