top of page
Фото автораUnited Ukraine

Чому знову розгойдують тему переговорів України та рф та чого боїться Кремль – Олексій Кущ


На думку експерта Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексія Куща, активізація різноманітних "миротворців" говорить про те, що запахло фінальною стадією війни. Про це він повідомив в коментарі для "Comments.ua".


"Відповідно, низка великих геополітичних гравців намагається "застовбити" свою позицію, щоб у майбутньому, коли війна буде завершена, якимось чином "приліпитися" до цього процесу. Показати, що вони брали якусь участь у врегулюванні, – пояснює експерт. – У кожного тут – свої цілі. Наприклад, для Китаю з його мирним планом це позиція, спрямована не на підтримку України та справедливе завершення війни, а на формування іміджу КНР як великого геополітичного гравця. Тобто Пекін намагається включитися до світової політики. Показати, що він також впливає на глобальні процеси, пов'язані з міжнародною безпекою. Тим самим КНР намагається підняти себе на рівень США". Олексій Кущ не має сумнівів, що Китай артикулюватиме будь-яку тематику, де замішані Штати. І формувати якусь "альтернативну позицію" (як зараз, коли Пекін намагається посадити Київ та Москву за стіл переговорів, а Вашингтон дає зрозуміти, що час ще не настав). "Робиться це КНР не для того, щоб реалізувати цю "альтернативну позицію", а виключно з метою протиставити себе США. Таке напрацювання глобального геополітичного іміджу серед союзників Китаю", – пояснює експерт.


Щодо Франції, то вона, на думку Олексія Куща, завжди займала "антиамериканістську" позицію. Давались взнаки старі імперські амбіції і не тільки. Тож, наголошує він, "миротворчість" у виконанні Макрона – спроба перехопити ініціативу у внутрішньоєвропейській політиці, упевнений експерт. Насамперед – у Німеччини (що все більш радикалізується до рф), а також Польщі, низки інших країн, які все більше починають грати роль у формуванні європейської політики. Просто спроба показати, що і Париж може формувати власний порядок денний мирного врегулювання (хоча в дуже китайській манері).


"Ну, із Бразилією – там все зрозуміло. Ті самі антиамериканські настрої, підігравання Китаю і так далі", – наголошує Олексій Кущ. Він нагадує, що Україна займала та займає чітку позицію, яку сформував президент Зеленський у вигляді "формули миру".


"Цей план спрямований на забезпечення територіальної цілісності та здобуття Україною гарантій безпеки. Так званий "Київський план безпеки" може бути ухвалений до вступу нашої країни до НАТО. Нам потрібно (що і робить українське керівництво) всіляко демонструвати, що всі "мирні плани", які продукуються за кордоном, не мають цінності, т.к. не враховують думку України, – зазначає експерт. – А без України говорити про Україну – не можна. Будь-який мирний процес має спиратися на ту концепцію, яка вже вироблена у Києві та, до речі, підтримана Генасамблеєю ООН".


Джерело: "Comments.ua"

5 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page